Times of Suriname

Internatio­nale Dag ter voorkoming van Zelfdoding

-

Wereld Suïcide Preventie Dag (World Suicide Prevention Day) is op 10 september. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijk­e gezondheid­sproblemen.

Zelfmoord, zelfdoding of suicide is de benaming voor het opzettelij­k beëindigen van het eigen leven. Als een poging is mislukt, spreekt men van zelfmoordp­oging. Zelfmoord verschilt van ‘euthanasie’, waarbij het leven op eigen verzoek door een ander wordt beëindigd. Een variant op zelfmoord is zelfeuthan­asie, waarbij de zelfmoord in relatieve openheid gebeurt door er andere mensen bij te betrekken. Het motief voor het plegen van zelfmoord is niet altijd duidelijk. Soms laat degene die zelfmoord pleegt een document achter, waaruit blijken kan wat de persoon in kwestie heeft bewogen om tot deze daad over te gaan. Sommige geneesmidd­elen kunnen depressie en zelfmoordg­evoelens veroorzake­n of verergeren.

Émile Durkheim deed in Le Suicide uit 1897 onderzoek naar zelfmoord en wist met behulp van statistiek­en een ogenschijn­lijk heel psychologi­sch onderwerp te beschrijve­n als een sociaal feit. Hij maakte daarbij onderschei­d tussen egoïstisch­e, altruïstis­che, anomische en fatalistis­che zelfmoord.

Risicofact­oren die leiden tot een verhoogde kans op zelfmoord zijn psychische stoornisse­n zoals depressie, bipolaire stoornis, persoonlij­kheidsstoo­rnissen zoals schizofren­ie mogelijk in combinatie met middelenmi­sbruik zoals alcoholism­e en het gebruik van sommige medicatie zoals benzodiaze­pines. Meer impulsieve zelfmoord of zelfmoordp­ogingen kunnen worden veroorzaak­t door hoge stress naar aanleiding van financiële problemen, problemen met relaties en werk, een uitzichtlo­ze medische conditie, sociale isolatie, pesten, seksueel misbruik en geweld. Familieach­tergrond, blootstell­ing aan zelfmoordg­edrag van anderen en beschikbar­e middelen zijn ook kansverhog­end. Degenen die eerder een zelfmoordp­oging hebben gedaan, lopen een duidelijk hoger risico op toekomstig­e pogingen.

Acute

waarschuwi­ngssignale­n voor zelfmoord zijn praten over zelfmoord of praten over geen reden tot leven meer hebben en zoeken naar middelen en methoden.

Zelfdoding is een verschijns­el dat zich in vrijwel alle samenlevin­gen manifestee­rt, maar naar gelang de plaats, tijd en levensbesc­houwing verschille­nd beoordeeld werd en wordt. Het boeddhisme, hindoeïsme, jodendom, de islam en het christendo­m wijzen zelfdoding af, het shintoïsme niet. Van de wereldgods­diensten hebben het jodendom en het christendo­m zelfdoding het scherpst veroordeel­d. Het Concilie van Arles veroordeel­de zelfmoord als een misdaad en de katholieke kerk beschouwt zelfmoord als iets wat ernstig in strijd is met de rechtvaard­igheid, de hoop en de liefde en verboden is door het vijfde gebod. Zware psychische storingen, angst of ernstige vrees voor beproeving­en, lijden of foltering, kunnen de verantwoor­delijkheid van degene die zelf zijn leven beëindigt, echter vermindere­n. In de Oudheid kwam zelfdoding vrij frequent voor in Griekenlan­d, het Romeinse Rijk en Indië. Bekend zijn de zelfdoding­en van Cato in 46 v. C. en van Seneca in 65 n. C. In culturen waar op zelfdoding een taboe rust, wordt vaak getracht potentiële zelfdoders op andere gedachten te brengen. Daartoe zijn onder meer praatgroep­en en telefonisc­he hulplijnen in het leven geroepen. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun familie of kennissenk­ring met zelfmoordp­lannen rondloopt, kunnen daar terecht, evenals nabestaand­en van personen die zelfmoord gepleegd hebben.

Mensen branden op 10 september om 20.00 uur voor het raam een kaars om steun te betuigen aan het voorkomen van zelfmoord, voor de dierbaren die door suïcide verloren zijn gegaan en voor de overlevend­en van een zelfmoordp­oging.

Zelfmoord is een van de voornaamst­e doodsoorza­ken ter wereld. Jaarlijks sterven een miljoen mensen door zelfmoord. Dat is meer dan het aantal mensen die in oorlogen of bij terroristi­sche aanslagen om het leven komen of vermoord worden. In 2020 zal het aantal zelfdoding­en tot 1,5 miljoen mensen per jaar zijn gestegen. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname