Times of Suriname

Bellerín hekelt homofobie

-

VOETBAL - Héctor Bellerín belandde op jonge leeftijd in de jeugdoplei­ding van Arsenal en is sinds enkele seizoenen ook een vaste waarde in de hoofdmacht van The Gunners. De Spaanse verdediger houdt er een flamboyant voorkomen op na en laat zaterdag in een interview met The Timers weten dat hij om die reden regelmatig verbaal onder vuur wordt genomen door supporters van Arsenal. Bellerín wordt met name via social media flink beledigd, zo erkent hij. “De meeste belediging­en ontvang ik online, maar soms hoor je het ook in het stadion. Zo ben ik weleens een lesbienne genoemd, omdat ik mijn haar laat groeien”, aldus de Spanjaard. Volgens Bellerín is homofobie een serieus probleem in de voetballer­ij. “Ik heb geleerd een dikke huid te ontwikkele­n, maar het kan je beïnvloede­n. Zo nu en dan slaat de twijfel toe.”

“Het probleem is dat mensen een idee hebben over hoe een voetballer eruit hoort te zien, hoe hij zich moet gedragen en waar hij over moet praten”, vervolgt hij. De rechtsback is zelf actief op social media en laat regelmatig blijken geinteress­eerd te zijn in mode. “Zodra je je anders gedraagt, word je een doelwit. Er bestaat een druk om je te conformere­n aan een bepaalde groep. Dat is gevaarlijk, want in het leven zou het toegestaan moeten zijn om jezelf uit te drukken.”

“Het is onmogelijk om in de voetballer­ij uit de kast te komen als homo, sommige mensen zijn er simpelweg niet klaar voor”, stelt Bellerín, die de vergelijki­ng trekt met het rugby. “Toen Gareth Thomas homo bleek te zijn, respecteer­de men de situatie. De supporters respecteer­den zijn beslissing. In de voetballer­ij is de cultuur anders. Het kan soms erg smerig en persoonlij­k worden, vooral voor spelers van de tegenstand­er. Maar mensen moeten zichzelf kunnen uitdrukken zonder zich bedreigd te voelen, zowel in de voetballer­ij als daarbuiten. Ik begrijp niet waarom mensen boos worden als iemand anders wil zijn. Zolang niemand gekwetst wordt, wat is dan het probleem?” (VP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname