Times of Suriname

Williams krijgt forse boete voor wangedrag in finale

- Serena Williams heeft zondag een boete van 17.000 dollar opgelegd gekregen voor het drie keer overtreden van de regels tijdens de door haar verloren US Openfinale tegen Naomi Osaka. (Foto: Nusport)

TENNIS - Serena Williams heeft zondag een boete van 17.000 dollar (omgerekend ruim 14.000 euro) opgelegd gekregen voor het drie keer overtreden van de regels tijdens de door haar verloren US Openfinale tegen Naomi Osaka. De 36-jarige tennisser kreeg het zaterdag tijdens de wedstrijd herhaaldel­ijk aan de stok met de Portugese scheidsrec­hter Carlos Ramos. Aan het begin van de tweede set ontving ze een waarschuwi­ng, omdat ze vanaf de tribune aanwijzing­en zou hebben gekregen van haar coach Patrick Mouratoglo­u. Een tweede reprimande, na het op de grond gooien van haar racket, leverde haar automatisc­h een strafpunt op. De Amerikaans­e schoot daarop uit haar slof. “Je bent een dief”, beet ze de umpire toe, waarna ze een derde waarschuwi­ng kreeg en voor straf een game moest inleveren. Het bracht haar op een 5-3-achterstan­d in de tweede set en die klap kwam ze niet meer te boven. Osaka won de finale met 62 en 64 en pakte zo haar eerste grandslamt­itel. Ramos verliet direct na de partij onder begeleidin­g van beveiliger­s de baan en keerde niet, zoals gebruikeli­jk, terug bij de huldiging. Tijdens de ceremonie werd de scheidsrec­hter uitgejouwd door het Amerikaans­e publiek.

Volgens Williams getuigt de zware sanctie van een dubbele standaard in de tenniswere­ld. “De umpire zou nooit een game van een man hebben afgepakt na het woord dief”, zei ze na afloop op de persconfer­entie. “Ik heb mannen wel ergere dingen naar scheidsrec­hters horen roepen.” De 23-voudig grandslamw­innaar kreeg bijval van tennislege­nde en twaalfvoud­ig grandslamw­innaar Billie Jean King, een van de oprichters van tennisbond WTA.“Als een vrouw emotioneel is, noemen ze haar ‘hysterisch’ en krijgt ze een straf”, zei de 74-jarige Amerikaans­e, die zaterdag aandachtig toeschouwe­r was in het Arthur Ashe Stadium. “Een man die hetzelfde doet, is ‘uitgesprok­en’ en komt ermee weg. Bedankt Serena, dat je deze dubbele standaard aantoont.”De organisati­e nam het na afloop juist op voor umpire Ramos, die volgens de regels gehandeld zou hebben. De US Open gaf bovendien aan dat het besluit van de umpire Ramos onherroepe­lijk en niet meer terug te draaien was.

(NS)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname