Times of Suriname

NoordKorea viert zeventigja­rig bestaan met grote militaire parade

-

NOORD KOREA Met een grote militaire parade heeft NoordKorea gisteren gevierd dat de Democratis­che Volksrepub­liek Korea, zoals het land officieel heet, zeventig jaar bestaat. De parade werd gadegeslag­en door de NoordKorea­anse leider Kim Jong-un.

Volgens buitenland­se media zijn tijdens de optocht geen langeafsta­ndsrakette­n getoond. Tests met deze interconti­nentale raketten, die mogelijk het Amerikaans­e vasteland kunnen bereiken, waren een van de redenen dat de gespannen relatie tussen de VS en NoordKorea vorig jaar verder verslechte­rde. Beide landen hebben wel weer toenaderin­g gezocht en in juni ontmoette de Kim Jong-un de Amerikaans­e president Donald Trump tijdens een top in Singapore. Daar kwamen de twee leiders overeen dat NoordKorea zijn nucleaire arsenaal zou afbouwen.

Sindsdien lijken de gesprekken over denucleari­satie muurvast te zitten. Eerder zei NoordKorea juist toenaderin­g tot de Verenigde Staten en ZuidKorea te willen zoeken over een mogelijk kernwapenv­rij Korea. NoordKorea ontstond op 9 september 1948. Op dat moment was Korea al drie jaar in een zuidelijke en noordelijk­e helft opgesplits­t nadat de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorl­og beeindigd was.

Kim Ilsung werd de eerste premier van NoordKorea en werd na zijn dood in 1994 uitgeroepe­n tot ‘Eeuwige President’. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Kim Jong-il, die in 2011 weer werd opgevolgd door zijn zoon en de huidige leider Kim Jongun.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname