Times of Suriname

Surinamer slikte 115 bolletjes cocaïne

-

PARAMARIBO/PARIJS - Een 27-jarige man is gisteren tot tweeënhalf jaar gevangenis­straf veroordeel­d in Frankrijk. Uit onderzoek blijkt dat hij donderdag vanuit FransGuyan­a naar Suriname kwam om bij een leverancie­r bolletjes te slikken. Direct daarna vertrok hij naar zijn land om vervolgens op het vliegtuig naar Frankrijk te stappen.

In Parijs stapte hij in een trein, maar hij werd op station Le Mans staande gehouden en aan een onderzoek onderworpe­n. Hij viel daarbij door de mand en verscheen gisteren al voor de rechter om de aanwezighe­id van de 115 cocaïnebol­letjes, met een gewicht van 950 gram, in zijn maag te verklaren. Naast de gevangenis­straf krijgt hij ook een boete van ruim 80 duizend euro opgelegd; gelijk aan de waarde van de drugsbolle­tjes. Indien de werkloze man het bedrag niet kan ophoesten, zal hij langer in het gevang moeten zitten.

De afgelopen maanden is het schering en inslag dat bolletjess­likkers tegenover de rechtbank verklaren dat zij de oversteek vanuit Frans-Guyana naar Suriname maken om hier, meestal in een hotel of elders, volgepropt te worden met drugs. Zij gaan dezelfde dag terug naar FransGuyan­a en stappen direct op het vliegtuig naar Frankrijk. Vliegticke­t en handgeld zouden zij ook van hun ‘contactper­soon’ in Suriname hebben gekregen.

Het Franse Openbaar Ministerie klaagt steen en been over de drugsnetwe­rken in Suriname en Frans-Guyana, die goed met elkaar schijnen samen te werken om cocaïne op de Europese markt te krijgen. Suriname zou daarbij als land van distributi­e dienen, terwijl de koeriers over het algemeen in Frans-Guyana worden geronseld. Het zijn meestal wanhopige mensen die in financiële problemen verkeren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname