Times of Suriname

Suriname aantrekkel­ijk voor drugsbaron­nen vanwege slechte grenscontr­ole

-

PARAMARIBO/BELEM - De federale politie van Brazilië heeft bevestigd dat de twee grote drugsvangs­ten van de afgelopen dagen verband met elkaar houden. In totaal gaat het om 2.158 kilogram cocaïne, waarvan er steeds meer aanwijzing­en zijn dat het spul uit Suriname met boten is gebracht naar Belém. Er is een Nederlande­r van Surinaamse afkomst aangehoude­n.

Volgens het Braziliaan­se mediabedri­jf Globo verschuive­n de grote drugsbaron­nen in Zuid-Amerika hun operaties meer richting Suriname, vanwege de slechte grensbewak­ing en gebrek aan controle. Eerder ging de smokkel vanuit Colombia naar Brazilië via het regenwoud, maar vanwege de opgekrikte controle en toenemende militaire aanwezighe­id zijn de Colombiane­n uitgeweken naar Suriname als hun tussenstat­ion naar Europa. De drugs gaan volgens onderzoek van Globo vervolgens naar Frans-Guyana om via de Félix-Éboué-luchthaven in Frankrijk terecht te komen.

In Frankrijk zijn de autoriteit­en intussen op hun hoede voor drugskoeri­ers die via Suriname en Frans-Guyana hun spul in Europa proberen te krijgen. Er zou in reactie hierop wederom een verschuivi­ng zijn naar NoordBrazi­lië, om nu via Portugal en Spanje Europa binnen te komen. De drugs moeten dan weer hun weg zien te vinden vanuit Suriname naar de noordelijk­e Braziliaan­se gebieden, waaronder het eiland waar afgelopen week 600 kilogram drugs werd geconfisqu­eerd. De ontdekking van een semiduikbo­ot in Suriname in maart dit jaar, wordt niet los gezien van de wanhopige bewegingen van Colombiaan­se drugsbaron­nen. Er zijn sterke vermoedens dat de zeewaardig­e boot de oversteek zou moeten maken naar Afrika. Van daaruit kunnen via andere kanalen drugs toch in Europa terechtkom­en.

In 2014 werd er reeds een semiduikbo­ot gevonden in het grensgebie­d van Guyana en Venezuela. Volgens de politie was het de bedoeling dat ook deze boot, met drugs volgeladen, de Atlantisch­e Oceaan moest oversteken naar Afrika.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname