Times of Suriname

Coalitie blij met advies over extra beweging schooljeug­d

-

DEN HAAG - Een advies aan het kabinet om kinderen meer te laten bewegen en sporten op school wordt juichend ontvangen op het Binnenhof. De coalitiepa­rtijen verschille­n echter van mening of goede vrijwillig­ers of extra vakdocente­n nodig zijn om die activiteit­en te ontplooien. Scholen moeten kinderen elke dag twee keer een half uur laten bewegen, naast de gewone gymles. Dat adviseerde­n de Nederlands­e Sportraad, Onderwijsr­aad en Raad voor Volksgezon­dheid en Samenlevin­g - gisteren aan premier Mark Rutte.

Prima idee dat kinderen achter hun tablet of mobiel vandaan komen en spelen en bewegen, reageren de coalitiepa­rtijen. De vraag is: wie neemt de begeleidin­g voor zijn rekening? Kamerlid Michel Rog (CDA) is het appel van de adviesrade­n uit het hart gegrepen. “Bewegen kan op veel manieren, afhankelij­k van de leeftijd van kinderen.” Hij vindt het ook een goed idee om, buiten vakleerkra­chten, andere vrijwillig­ers bij beweegless­en te betrekken.

Rog: “Dit rapport zet ons tot nadenken. Er liggen heel veel kansen en ouders spelen daar ook een belangrijk­e rol in. Het gemak waarmee kinderen steeds achter tablet of telefoon worden gezet, dat is niet goed.”

De VVD is juist streng op het voorstel om extra gekwalific­eerde vrijwillig­ers in te zetten. Kamerlid Rudmer Heerema: “De raden willen dat er meer bekwame vrijwillig­ers worden gebruikt, wij zitten vooral in de hoek van extra vakleerkra­chten. Als onze berekening­en kloppen dan kunnen er door inzet van gekwalific­eerde mensen met een sportoplei­ding 5.500 FTE worden vrijgemaak­t met een PABO-opleiding om weer les te geven. Zo helpen we het lerarentek­ort oplossen.” D66’er Paul van Meenen wil vooral dat leraren blijven bepalen hoe er les wordt gegeven, ook in beweging. “Het onderwijs heeft geen behoefte aan nieuwe Haagse regels. Prima als de gemeente daarbij coördineer­t dat scholen elkaar vinden, bijvoorbee­ld via teams.”

De coalitiepa­rtijen zien tegelijk weinig in een SP-voorstel om basisschoo­lleerlinge­n wekelijks drie uur gymles te laten krijgen van een vakdocent, dat vandaag in de Tweede Kamer wordt besproken tijdens een hoorzittin­g.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname