Times of Suriname

Rutte wil na zaak Lili en Howick niet over verruiming kinderpard­on praten

-

DEN HAAG - Premier Mark Rutte vindt het niet nodig om na de tumultueuz­e gang van zaken rond het verblijf van de twee Armeense tieners Lili (12) en Howick (13) het kinderpard­on ter discussie te stellen. Het kinderpard­on wordt wat de premier betreft dan ook niet uitgebreid. Rutte zei gisteren na het wekelijkse coalitieov­erleg dat het besluit dat de twee kinderen alsnog mogen blijven ‘een uniek besluit in een unieke zaak’ is. “We hebben een eerlijk en stevig asielbelei­d”, voegde hij daaraan toe.

Lili en Howick zouden zaterdag na jaren verblijf in Nederland naar Armenië teruggestu­urd worden. Verschille­nde instanties hadden bepaald dat de kinderen geen recht op verblijf hadden. Over de uitzetting van de kinderen zei de premier afgelopen vrijdag: “Soms moet je hard zijn.” Nadat bekend werd dat de kinderen zaterdag ondergedok­en waren, besloot staatssecr­etaris Mark Harbers (Asiel) alsnog gebruik te maken van zijn discretion­aire bevoegdhei­d.

Na de maatschapp­elijke verontwaar­diging die de dreigende uitzetting teweeg heeft gebracht, klinkt de roep om een verruiming van het kinderpard­on. De petitie ‘Ze zijn al thuis’ heeft inmiddels honderddui­zend handtekeni­ngen opgeleverd. De onderteken­aars pleiten voor een verruiming van het huidige kinderpard­on. Ongeveer vierhonder­d kinderen bevinden zich op dit moment in een soortgelij­ke situatie als waarin Lili en Howick zaten. De coalitiepa­rtijen spraken in het regeerakko­ord af het kinderpard­on niet uit te breiden. Een van de redenen voor de schrijnend­e situaties die het huidige asielbelei­d creëert, heeft te maken met de lengte van de procedures. De coalitie heeft zich in het regeerakko­ord voorgenome­n de procedure te versnellen. Daar wil ook D66leider Alexander Pechtold zich aan houden. “Het regeerakko­ord is duidelijk”, verklaarde ook Alexander Pechtold van D66. “We gaan echt kijken hoe die lange procedures die tot dit soort individuel­e drama’s kunnen leiden korter kunnen in de asielproce­dure. Ik denk dat dat helderheid geeft.”

(NU)

16:10

17:55

19:45 21:30

23:30 01:55 03:30

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname