Times of Suriname

Iran houdt regisseur en theaterbaa­s aan om danseresse­n in Shakespear­e-stuk

-

IRAN - In Iran zijn twee mensen opgepakt in verband met een opvoering van het stuk Een Midzomerna­chtdroom van Shakespear­e. Daarin zijn dansende dames te zien en dat mag niet in het streng islamitisc­he land.

De Iraanse autoriteit­en hebben de regisseur van het stuk opgepakt en ook de manager van het theater waar de opvoering plaatsvond, is aangehoude­n, zo laat een overheidsf­unctionari­s aan persbureau IRNA weten.

Het duo is zondagavon­d opgepakt nadat een trailer van het toneelstuk was verspreid. Op beelden op sociale media is te zien hoe actrices dansen met mannen.

In de islamitisc­he republiek is het echter verboden voor vrouwen om in het openbaar te dansen. De manager en de regisseur kwamen naar verluidt op vrije voeten na borg betaald te hebben.

Het is niet voor het eerst dat in Iran mensen worden gearrestee­rd voor publiekeli­jk dansen. In juli werden vier aanhouding­en verricht, nadat dansfimpje­s op Instagram werden gezet. Een van hen is de negenjarig­e Maedeh Hojabri. Maedeh is op de videobeeld­en zonder hoofddoek te zien, terwijl ze danst in haar slaapkamer op Westerse popnummers en Iraanse muziek. De jonge vrouw moest op tv een bekentenis afleggen.

“Ik deed het niet om aandacht te trekken”, vertelde Hojabri hoorbaar in tranen. “De video’s waren slechts voor mijn volgers bedoeld.” Het Instagram-account van de Iraanse, waar ze zo’n 600.000 volgers had, is sindsdien afgesloten. Na Maedehs aanhouding gingen haar video’s echter de hele wereld rond. Deze werden volop gedeeld bij wijze van protest. Andere vrouwen volgden haar voorbeeld en plaatsten als steunbetui­ging ook dansvideo’s van zichzelf. In 2014 werd een groep tieners opgepakt, nadat ze een video hadden opgenomen waarin ze zonder hoofddoek dansten op Happy van Pharrell. In het clipje waren ze te zien in huis en op balkon. Die overtredin­g kwam hen op zweepslage­n en voorwaarde­lijke celstraffe­n te staan.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname