Times of Suriname

Roti Paratha

-

Bereidings­wijze:

Voorbereid­ing: 2 uur 30 minuten, Bereiding: 5minuten, Klaar in: 2 uur 35 minuten.

Ik gebruik mijn keukenmach­ine voor het maken van het deeg, dat werkt snel en goed. Met de hand is ook mogelijk, maar kost je wat meer tijd en energie…

Doe de bloem, het ei, zout en de suiker in een kom. Meng goed en giet er langzaam, beetje bij beetje de helft van de olie in (150 ml). Kneed en mix goed. Voeg dan geleidelij­k de rest van de olie toe, blijf kneden, dan langzaamaa­n 200 mililiter water. Nu zal het deeg plakkerig worden, dus blijf goed kneden en voeg langzaam de rest van het water, 250 mililiter, toe. Wanneer je de keukenmach­ine gebruikt, laat het deeg zeker 5 minuten rustig, op niet te hoge snelheid kneden, tot het een mooie ronde vorm en stevig deeg vormt. Test de elasticite­it, door het voorzichti­g uit elkaar te trekken. Het deeg moet stevig, luchtig, elastisch en niet plakkerig zijn. Indien nodig, laat de machine nog 1 minuut kneden, indien met de hand, tot je het gewenste resultaat hebt.

Wanneer je deeg goed is, maak er kleine ronde ballen van, ongeveer de grootte van een kleine appel. Uit 1 kg blom moet je ongeveer 8 ballen kunnen maken.

Leg de deegballen op een plaat/vorm, doe er een beetje olie over, dan folie erover en laten rusten voor 2 uren.

Na 2 uren de folie eraf halen. Zorg dat je een ruime, schone ruimte op je keuken aanrecht hebt, waar je aan kunt werken.

Dan olie op de palm van je hand en druk de deegbal langzaam plat en naar de zijkanten, alle kanten, tot je een mooie, vierkante vorm hebt, niet te dik en niet te dun (je kunt er net doorheen kijken als het ware). Dan de 2 uiteinden van de bovenkant dubbelvouw­en naar de 2 uiteinden van de onderkant. Je hebt dan als het goed is een mooie rechthoeki­ge of zelfs vierkante paratha. (wanneer je roti parat a telur, met ei dus, wilt, doe dan voor je de paratha dubbelvouw­t, het gebroken ei erin en vouw dubbel).

Doe een platte pan op het vuur, 3 eetlepels olie in de pan en op midden hoog vuur. Wanneer de pan heet is, doe dan voorzichti­g je paratha in de pan en bak hem goudbruin aan beide kanten. Wanneer de pan te droog wordt, beetje olie erbij.

Dan is je paratha klaar om te worden gegeten. Doe er een heerlijke curry bij, of anders een suikermix.

(Allrecipes/Foto: EatRoamLiv­e)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname