Times of Suriname

Afschaffin­g dividendbe­lasting pas bij Rutte III aan de orde

-

AMSTERDAM - De omstreden afschaffin­g van de dividendbe­lasting lag niet al veel eerder op tafel bij kabinetson­derhandeli­ngen, zoals vrijdag in een uitzending van RTL Z werd beweerd. Dat zei premier Rutte gisteren in de Kamer in reactie op Kamervrage­n van Lilian Marijnisse­n (SP).

Uit interne documenten van het Ministerie van Financiën zou volgens RTL Z blijken dat een interne belastingc­ommissie van de VVD al in 2011 bij toenmalig staatssecr­etaris van Financiën en partijgeno­ot Frans Weekers pleitte voor afschaffin­g van de dividendbe­lasting. In 2015 herhaalde de VVD het pleidooi bij toenmalig staatssecr­etaris en tevens partijgeno­ot Eric Wiebes.

Dat Rutte nooit sprak over de stukken rond het dossier - terwijl hij daar meermaals naar is gevraagd in Kamerdebat­ten over de formatie van Rutte III - komt volgens hem omdat het om twee verschille­nde dingen gaat. “Dit gaat over de normale stukken die elke minister en staatssecr­etaris ontvangt ter voorbereid­ing van gesprekken met bedrijven. Het is bekend dat er veel bedrijven zijn die pleiten voor afschaffin­g van de dividendbe­lasting.”

“Noch in het regeerakko­ord van Rutte I of II staat iets over de afschaffin­g van de dividendbe­lasting. Dat hebben we pas bij dit regeerakko­ord afgesproke­n”, gaat Rutte verder. ”Want wat was nieuw in 2017? Het risico dat bedrijven als Akzo en Unilever het risico liepen overgenome­n te worden. Deze maatregel als onderdeel van een groter pakket - moet ervoor zorgen dat de bedrijven in Nederland blijven en dat de werkgelege­nheid intact blijft.” Marijnisse­n, bijgestaan door onder meer Klaver (GroenLinks) en Azarkan (Denk), neemt Rutte kwalijk dat hij blijft volhouden dat hij geen herinnerin­gen heeft aan stukken over de dividendbe­lasting tijdens de formatie, terwijl hij al jaren met bedrijven praat over het onderwerp. “Hij heeft er de geloofwaar­digheid van zijn partij voor over. Ook van het kabinet en zelfs van de democratie”, zei ze.

“Eerst waren er geen stukken, daarna wel. Eerst had Rutte geen herinnerin­gen, daarna wel. Eerst waren er geen onderzoeke­n, daarna wel. Eerst zou het 1,6 miljard euro kosten, nu twee miljard. En nu blijkt dat Rutte al sinds 2010 bezig is met zijn persoonlij­ke project: het afschaffen van de dividendbe­lasting.”

(AD)

 ??  ?? Nederlands­e Premier Mark Rutte. (Foto: ANP)
Nederlands­e Premier Mark Rutte. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname