Times of Suriname

Leiders Ethiopië en Eritrea heropenen grens na twintig jaar

-

ETHIOPIË - De leiders van Ethiopië en Eritrea hebben gezamenlij­k de grens tussen beide landen officieel heropend. Ook vierden de leiders samen het Ethiopisch­e nieuwjaar.

Voor het eerst in twintig jaar is het weer mogelijk om met de auto van het ene land naar het andere te gaan, zo heeft een Ethiopisch­e minister laten weten. Commerciël­e vluchten tussen beide landen waren eerder al hervat. De Ethiopisch­e premier Abiy Ahmed en de Eritrese president Isaias Afewerki hebben afgesproke­n veel soldaten uit de grensregio Bure terug te trekken om de spanning in het gebied te vermindere­n. Tussen 1998 en 2000 werd zwaar gevochten in Bure. Toen vielen tienduizen­den doden tijdens een conflict tussen de landen. De leiders maakten afgelopen juli bekend de onderlinge betrekking­en te herstellen.

De toenaderin­g tussen de landen is sinds die top snel verlopen. Ethiopië heropende eerder deze maand de ambassade in de Eritrese hoofdstad Asmara. Eerder had ook Eritrea de eigen ambassade in Ethiopië weer in gebruik genomen.

Eritrea maakte vroeger deel uit van Ethiopië, maar scheidde zich in 1991 af na een felle strijd tussen de landen. In 1998 laaide het conflict met Ethiopië op. Die oorlog duurde tot het jaar 2000. Ook na het conflict bleef de relatie tussen de buurlanden zeer gespannen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname