Times of Suriname

Advocaat wil dat experts ‘berekenen’ hoe gevaarlijk Marc Dutroux nog is

-

BELGIË - Is Marc Dutroux na 22 jaar opsluiting nog altijd gevaarlijk? Dat is de vraag die Bruno Dayez, de advocaat van Marc Dutroux, zich stelt. Dayez heeft aan de rechtbank gevraagd om een college van experts samen te stellen dat moet beoordelen hoe gevaarlijk zijn cliënt is. De raadsheer blijft zich beijveren om Dutroux tegen 2021 vrij te krijgen.

Met de ‘kansbereke­ning’ hoopt Dayez, die sinds 2017 de nieuwe advocaat is van Dutroux, dat de beruchtste crimineel van België kans maakt om voorwaarde­lijk vrijgelate­n te worden. Dat schrijven de kranten van Sudpresse gisteren.

Er bestaan wetenschap­pelijke methodes om de kans op recidive te bepalen. Zo kunnen psychologe­n op basis van de zogeheten VRAG-schaal (Violence Risk Appraisal Guide) beoordelen hoeveel risico er bestaat dat een individu in de toekomst opnieuw een gewelddadi­g feit pleegt. De SORAG-schaal (Sex Offender Appraisal Guide) biedt de mogelijkhe­id te bepalen of een crimineel opnieuw seksueel geweld zal plegen. “Canadese onderzoeke­rs volgden 700 individuen in een streng beveiligd ziekenhuis. Sommige individuen hadden strafbare feiten gepleegd, andere niet”, vertelt professor Pham, hoofd van de faculteit psychologi­e aan de universite­it van het Noorse Bergen. “De variabelen waarmee rekening wordt gehouden, zijn historisch bepaald. Men kijkt naar het verleden van het individu. Bijvoorbee­ld: antisociaa­l gedrag dat werd opgemerkt tijdens het lager onderwijs, de geschieden­is van alcoholgeb­ruik of drugs, de burgerlijk­e staat, de strafrecht­elijke geschieden­is, de leeftijd van de dader tijdens het plegen van de feiten, een persoonlij­kheidsstoo­rnis.” Om in te schatten hoe gevaarlijk een crimineel is, wordt naast de VRAG- en de SORAG- ook vaak de PCLR-schaal toegepast. Op basis van deze laatste schaal kunnen psychologe­n het niveau van psychopath­ie beoordelen. “Ik wil wel waarschuwe­n, want dit moet voorzichti­g aangepakt worden”, gaat professor Pham verder. “Deze schalen zijn slechts een kompas: ze sturen je in een bepaalde richting, maar tonen je niet het precieze adres zoals een gps.”

Als aanvulling op de resultaten van bovenstaan­de methodes ondergaat de persoon een psychiatri­sch en een klinisch onderzoek. “De expert moet het individu altijd persoonlij­k ontmoeten”, voegt psycholoog en forensisch expert Donatien Macquet toe. “Tijdens deze ontmoeting zal het non-verbale aspect zeer belangrijk zijn. Komt het individu tijdens het onderzoek manipulati­ef, empathisch of dominant over?” Als gerechtsps­ychologen bepalen dat er geen kans is op recidive, kan dat het oordeel van de rechtbank beïnvloede­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname