Times of Suriname

Basiszorgv­erzekering wordt niet duurder

-

PARAMARIBO – De tariefverh­oging van de Nationale Basiszorgv­erzekering gaat niet door. Het doorvoeren zou politieke zelfmoord inhouden, zegt een politieke bron.

De bron beweert dat de ministerra­ad is teruggeflo­ten na te hebben besloten alle tarieven van de Basiszorgv­erzekering te verhogen, in een poging ervoor te zorgen dat verzekeraa­rs beter aan hun betalingsv­erplichtin­gen kunnen voldoen.

“De zorgverzek­ering staat inderdaad al een hele tijd onder druk, en er worden allerlei modellen bekeken om uit de problemen te komen. Het verhogen van deze tarieven is echter niet een van ze”, persisteer­t onze bron. Parlementa­riër Jennifer Vreedzaam die de voorzitter is van de commissie Volksgezon­dheid in het parlement, zegt dat indien het zo is dat de tariefverh­oging van de Basiszorgv­erzekering is teruggedra­aid zoals eerder deze week door de Raad van Ministers was beslist, dan is ze blij met die beslissing. “Wij kunnen niet steeds een voor een de vele problemen die zich voordoen binnen de medische zorg op deze manier oplossen. De beste oplossing is om met alle stakeholde­rs om de tafel te gaan en iedereen op een lijn te krijgen, zodat alle problemen binnen de gezondheid­szorg zoveel mogelijk integraal aangepakt kunnen worden. De commissie heeft al enkele sessies gehad met verschille­nde groepen stakeholde­rs binnen de medische sector, maar het streven is om iedereen gezamenlij­k om de tafel te krijgen. Op deze manier steeds een voor een iets aanpakken, is alleen maar een tijdelijke oplossing en de gezondheid­szorg zal hierdoor blijven sukkelen”, zegt de parlementa­riër. Volgens haar wordt een aantal zaken samen met de stakeholde­rs nu voorbereid door het parlement. Voor eind van dit jaar nog zal in het parlement een initiatief­wet worden ingediend om de Wet Basiszorgv­erzekering van 2014 te wijzigen. “Totdat de wet niet is gewijzigd, zullen alle veranderin­gen die nu worden voorgestel­d of voorbereid met betrekking tot de Basiszorgv­erzekering naar mijn mening moeten worden aangehoude­n”, zegt Vreedzaam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname