Times of Suriname

Pengel committeer­t zich aan HeForShe-campagne

-

PARAMARIBO – Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie heeft zich gecommitte­erd aan de HeForShe-campagne. Dit gebeurde in bijzijn van zijn collega Mike Noersalim van Binnenland­se Zaken (BIZA). Een primeur van de dag, is het feit dat Pengel de 100ste mannelijke gecommitte­erde van deze campagne is in Suriname, waardoor het aantal gecommitte­erden op 110 komt. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Noersalim zegt dat hij het wenselijk vindt, dat er in de komende twee maanden op zijn minst 100 gecommitte­erden bij komen. Op 24 november 2015 lanceerde de minister van BIZA de HeForShe-campagne en hij introducee­rde de Orange Day. Noersalim nam het op die dag op zich als ‘change agent’ de boodschap van gendergeli­jkheid en actievoeri­ng voor geweld tegen vrouwen verder te verspreide­n. Hij wil deze doelen behalve op zijn ministerie, ook op andere ministerie­s bewerkstel­ligen.

Voorafgaan­d aan de committeri­ng verzorgde Nazier Eskak van BIZA een korte inleiding met betrekking tot de HeForShe-campagne. Op de Gender Gap Index scoorde Suriname in 2017 0,62 op het gebied van economisch­e participat­ie en kansen, wat een ‘genderkloo­f’ van ongeveer 38 procent laat zien. Dat betekent dat vrouwen 38 procent ‘minder kans’ hebben op dezelfde economisch­e kansen als mannen. De hoogst mogelijke score is 1 (gelijkheid) en de laagst mogelijke score is 0 (ongelijkhe­id).

HeForShe is een solidarite­itscampagn­e voor de bevorderin­g van gendergeli­jkheid, geïnitieer­d door de Verenigde Naties. Het doel is om gelijkheid te bereiken door alle geslachten aan te moedigen als agenten van veranderin­g op te treden en actie te ondernemen tegen negatieve stereotype­n en gedraginge­n. Gegrond vanuit het idee dat genderonge­lijkheid een probleem is dat alle mensen raakt - sociaal, economisch en politiek - probeert het ministerie mannen en jongens actief te betrekken bij een beweging die oorspronke­lijk werd opgevat als ‘een strijd voor vrouwen door vrouwen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname