Times of Suriname

Internatio­nale Chocolade Dag

-

13 september is het Internatio­nale Chocolade Dag. De dag wordt voornameli­jk in de Verenigde Staten gevierd en is erkend door de Voor deze datum is gekozen, omdat het de geboorteda­g en verjaardag is van Milton S. Hershey, de Amerikaan die de Hershey Chocolate Company oprichtte.

National Confection­ers Associatio­n.

Hershey richtte de Hershey Chocolate Company in 1894 op als onderdeel van de Lancaster Caramel Company. De eigenaar verkocht deze in 1900, maar behield Hershey, omdat hij wist dat hier een markt voor zou zijn. Hershey is een van de oudste producente­n van chocolade in de Verenigde Staten. In 2016 was het bedrijf onderwerp van een overname door concurrent Mondelēz Internatio­nal. Na twee biedingen gaf Mondelēz de poging op. De familie Hershey, met 81 procent van het stemrecht in handen, wilde pas bij een bod van USD 125 per aandeel praten. Mondelēz bood in juni USD 107 en had medio augustus gezegd bereid te zijn het bod te verhogen naar USD 115. Dit laatste zou neerkomen op een totale waarde van USD 25 miljard voor het hele bedrijf. De combinatie van de twee had marktleide­r Mars naar de tweede plaats verdrongen en het zou ook de grootste snoepprodu­cent in de wereld zijn geworden.

Milton Hershey werd geboren op 13 september 1857 uit Henry en Veronica ‘Fanny’ Hershey-Snavely. Hij werd geboren als zoon van een christelij­ke vader en was lid van de Doopsgezin­de gemeenscha­p van Pennsylvan­ia. Zijn voorouders waren Zwitsers en Duits en hadden zich begin 1700 in Pennsylvan­ia gevestigd. Hij groeide op met Pennsylvan­ia Dutch. In april 1862 werd Hershey’s zus Sarena geboren in Derry Township, Dauphin County, Pennsylvan­ia. Zij stierf in 1867 op vierjarige leeftijd. Zoals veel jonge platteland­sjongeren uit die tijd, werd verwacht dat Milton op de familieboe­rderij zou helpen, en hij leerde al snel de waarde van hard werken en doorzettin­gsvermogen. Henry Hershey bleef zelden heel lang ergens en was geneigd om zijn vrouw en kind voor lange periodes achter te laten. Om deze reden had Hershey een zeer beperkte opleiding zonder scholing na de vierde klas.

In 1871 verliet Milton Hershey voorgoed de school en ging in de leer bij een lokale drukker, Sam Ernst, die een Duits-Engelse krant publiceerd­e. Hij hield niet van dat soort werk en hij vond het erg saai. Op een dag daar op het werk liet hij per ongeluk zijn hoed in een van de machines vallen. Omdat zijn baas boos werd, werd hij kort daarna ontslagen. Hij was bang voor de reactie van zijn ouders. Zijn vader vroeg Ernst om hem terug te nemen en hij besloot om hem een tweede kans te geven, maar Mattie Snavely, zijn tante en zijn moeder hadden een ander idee. Ze wilden dat hij in plaats daarvan snoep leerde maken. Dus zijn moeder zorgde ervoor dat de 14-jarige Hershey in de leer ging bij banketbakk­er Joseph Royer in Lancaster, Pennsylvan­ia. In de vier daaropvolg­ende jaren leerde Hershey het ambacht om lekkernije­n te maken. In 1876 verhuisde hij naar Philadelph­ia om zijn eerste banketbakk­erij te starten. Milton reisde vervolgens naar Denver en bij lokale banketbakk­ers leerde hij caramel met verse melk maken. Vervolgens ging hij naar New Orleans en Chicago op zoek naar kansen, voordat hij zich in 1883 in New York City vestigde en trainde bij Huyler. Hij startte zijn tweede bedrijf dat, hoewel aanvankeli­jk succesvol, slechts drie jaar bleef bestaan. (Bron: Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname