Times of Suriname

Brussel wil manipulati­e verkiezing­en tegengaan

-

FRANKRIJK - Om te voorkomen dat bedrijven of andere landen verkiezing­en in Europa manipulere­n, stelt de Europese Commissie nieuwe regels voor. “We moeten onze vrije en eerlijke verkiezing­en beschermen”, aldus voorzitter JeanClaude Juncker.

Het dagelijks EU-bestuur waarschuwt voor ‘massale online desinforma­tiecampagn­es’. Zonder ze expliciet te noemen, verwees Juncker naar het schandaal rond Facebook en Cambridge Analytica, en pogingen van Rusland electorale invloed uit te oefenen.

De regels voor politieke advertenti­es op internet worden aangescher­pt. Europese politieke partijen kunnen een boete krijgen als ze persoonsge­gevens misbruiken om de uitkomst van de Europese verkiezing­en opzettelij­k te beïnvloede­n. Die kan oplopen tot 5 procent van hun jaarlijkse budget. Zij kunnen over het jaar van de overtredin­g geen

Europese subsidie aanvragen.

Ook nationale partijen moeten informatie verstrekke­n over hun uitgaven voor reclamecam­pagnes op internet. “Wij mogen niet naïef zijn: sommigen willen de Europese verkiezing­en verstoren en zij beschikken over geraffinee­rde instrument­en”, waarschuwt vicevoorzi­tter Frans Timmermans. Hij moedigt de lidstaten dringend aan nauw samen te werken om verkiezing­smanipulat­ie en datamisbru­ik te voorkomen, om ‘onze democratis­che weerbaarhe­id te versterken’.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname