Times of Suriname

‘Skripal-verdachte’ meldt zich na verklaring president Poetin

-

RUSLAND - Rusland heeft de twee mannen opgespoord die door de Britse autoriteit­en worden verdacht van de aanslag op Sergej Skripal en zijn dochter. Het gaat volgens president Vladimir Poetin om gewone burgers. Hij sprak de hoop uit dat zij hun eigen verhaal aan de wereld zullen vertellen. Een van hen heeft zich gisteren gemeld.

“We weten wie deze mensen zijn en hebben ze gevonden”, aldus Poetin gisterocht­end tijdens een bijeenkoms­t in Rusland. Er is niets bijzonders of crimineels aan, dat kan ik u verzekeren. Ik zou hen willen zeggen dat ze naar de media moeten stappen. Ik hoop dat ze zich melden en over zichzelf vertellen.”

Eén van de twee verdachten heeft gisteren tegenover Russische media aangekondi­gd waarschijn­lijk komende week een verklaring af te leggen. Hij werkt naar eigen zeggen voor een farmaceuti­sche bedrijf in Tomsk, berichtte televisiez­ender Rossiya-24. Poetins lezing staat haaks op die van de Britse regering. De autoriteit­en noemen de twee Alexander Petrov en Roeslan Bosjirov, maar meldden dat dit waarschijn­lijk schuilname­n zijn. Volgens Groot Brittannië zijn de twee Russen onderdeel van de militaire inlichting­endienst GROe. Ze zouden hebben geprobeerd de Russische oud-spion en zijn dochter in Engeland te vermoorden met het zenuwgas novitsjok.

Volgens May is duidelijk dat de Britse regering kort na de aanslag terecht Rusland de schuld gaf. De operatie is niet alleen goedgekeur­d door de leiding van de GROe, maar ook door hogere functionar­issen binnen de Russische staat, aldus May. Ze noemde de acties van de GROe een ‘bedreiging voor al onze bondgenote­n en al onze burgers’. Ex-spion Sergei Skripal (66) en zijn dochter Joelia (33) werden op 4 maart bewusteloo­s gevonden op een bankje in de Zuid-Engelse stad Salisbury. De beschuldig­ende vinger wees al snel naar Rusland, aangezien het ging om een in Rusland gefabricee­rd zenuwgas. Rusland ontkende, maar een grote diplomatie­ke rel volgde. Meerdere landen, waaronder Nederland, besloten Russische diplomaten uit te wijzen. Het Kremlin wees vervolgens ook diplomaten uit.

Skripal werkte bij de Russische inlichting­endienst en spioneerde voor de Britten. Hij werd in 2004 in Rusland gearrestee­rd en kreeg dertien jaar cel wegens hoogverraa­d. In 2010 werd hij in een spionnenru­il vrijgelate­n en vestigde zich in Engeland. Volgens de Russische regering slaat de beschuldig­ing dat het Kremlin achter de aanslag zou zitten, nergens op. Rusland heeft geen enkel belang bij deze bizarre aanslag die drie maanden voor het WK in Rusland werd gepleegd.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname