Times of Suriname

Merkel veroordeel­t extreemrec­htse demonstrat­ies in oosten Duitsland

-

DUITSLAND - De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel heeft de extreemrec­htse demonstrat­ies die de afgelopen weken in het oosten van Duitsland zijn gehouden veroordeel­d.

Merkel sprak met meer passie dan ze doorgaans tentoonspr­eidt. Ze noemde het roepen van nazileuzen en extreemrec­htse gewelddade­n ‘onvergeefl­ijk’.

Tijdens een verhit debat in de Bondsdag werd Merkel in de rede gevallen door Alexander Gauland, de leider van de rechtspopu­listische anti-migrantenp­artij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD). Hij beschuldig­de de bondskanse­lier ervan het land te hebben verdeeld met haar asielbelei­d.

Merkel zou de vrede in gevaar hebben gebracht en vals nieuws hebben verspreid door te beweren dat extreemrec­htse demonstran­ten in de straten van de stad Chemnitz op mensen met een migratieac­htergrond zouden hebben gejaagd, aldus Gauland. “Er is geen excuus of verklaring voor volksmenne­rij, het gebruik van geweld in sommige gevallen, vijandighe­id tegenover mensen die er anders uitzien, tegenover de eigenaar van een Joods restaurant, het aanvallen van politieage­nten”, reageerde Merkel.

Gauland verwees tijdens zijn onderbreki­ng onder meer naar uitspraken van het hoofd van de binnenland­se veiligheid­sdienst, HansGeorg Maassen, die in de nasleep van de protesten in Chemnitz in de Duitse media in twijfel trok of neonazi’s daadwerkel­ijk op ‘klopjacht’ gingen naar migranten. Een video van zo’n vermeend incident leek volgens Maassen nep.

De AfD-leider werd op zijn beurt ook onderbroke­n. Martin Schulz, oud-leider van coalitiepa­rtij SPD, voegde hem toe dat Gauland wat hem betreft ‘thuishoort op de stronthoop van de Duitse geschieden­is’. Dinsdag moest veiligheid­schef Maassen toegeven dat de video toch echt is. Verschille­nde Duitse politici, onder meer van de SPD, dringen aan op zijn vertrek. Gisteren onthulde een onderzoeks­journalist­iek in het Duits tv-programma, Frontal 21, een vertrouwel­ijk politierap­port over een van de demonstrat­ies. Verschille­nde agenten meldden dat ze er steeds meer extreemrec­htse voetbalhoo­ligans aankwamen in Chemnitz.

Later op de avond werd gemeld dat ‘gemaskerde personen (rechts) op zoek zijn naar buitenland­ers’ en dat ‘twintig tot dertig gemaskerde personen, gewapend met stenen’ op weg waren naar een Joods restaurant. Een ruit van die zaak werd ingegooid en de eigenaar raakte gewond door een geworpen steen. Er werd ‘Verlaat Duitsland, jij jodenzwijn’ tegen hem geroepen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname