Times of Suriname

Zuid-Korea overweegt bid met Noord-Korea voor Zomerspele­n

-

OLYMPISCHE SPELEN/ In ZuidKorea gaan stemmen op om samen met NoordKorea een poging te doen de Olympische Spelen van 2032 te organisere­n, zo heeft sportminis­ter Do Jonghwam woensdag laten weten. Do, die zijn ambtgenote­n uit China en Japan treft, liet ook weten wel iets te zien in een gezamenlij­k bid om mee te dingen naar de organisati­e van het WK voetbal van 2030.Volgens Do zouden gezamenlij­k georganise­erde Spelen een goed vervolg zijn op de geslaagde Winterspel­en in zijn land, waar de deelname van een aantal NoordKorea­anse sporters meehielp de spanning tussen beide landen te doen afnemen. “Het is een idee om de Spelen in Seoul en Pyongyang te houden. Ik hoop dat sport meehelpt aan het bewaren van de vrede in NoordoostA­zië”, aldus Do. “We hebben daarnaast gehoord dat China een bid voor het WK voorbereid­t, maar wij denken na over een gezamenlij­ke organisati­e met bijvoorbee­ld NoordKorea, China en Japan. Op die manier willen we de goede onderlinge sfeer in stand houden.”

Tijdens de openingsce­remonie van de Winterspel­en van begin dit jaar betraden Noorden ZuidKorea onder één vlag het stadion. Bovendien deed bij het ijshockeyt­oernooi voor vrouwen een team met spelers uit beide landen mee. In de aanloop naar het sportevene­ment in ZuidKorea praatten de buurlanden, die formeel nog steeds in oorlog zijn, voor het eerst sinds 2015 weer met elkaar. Na de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 werd alleen een staakthetv­uren gesloten, maar een vredesverd­rag is er niet gekomen. Noord en ZuidKorea streven inmiddels wel naar permanente vrede. Op sportgebie­d is de regio overigens goed toebedeeld, want de komende Spelen zijn in 2020 in Tokio, terwijl de Winterspel­en van 2022 in Peking worden gehouden.

Voor het WK voetbal van 2030 streven ook Argentinië, Uruguay en Paraguay een gezamenlij­k bid na. Bovendien mengt Marokko zich waarschijn­lijk weer in de strijd. Ook de Engelse voetbalbon­d FA overweegt zich kandidaat te stellen, al gaan er ook stemmen op Wales, NoordIerla­nd en Schotland daarbij te betrekken. (Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname