Times of Suriname

Maatregele­n ‘tegen transmigra­tie’ komen neer op wegjagen in plaats van op doordacht beschermin­gsbeleid

-

Vluchtelin­genwerk Vlaanderen, het Burgerplat­orm voor Vluchtelin­gen, Dokters van de Wereld, CIRE en Artsen Zonder Grenzen reageren op het plan dat minister Jambon en staatssecr­etaris Francken gisteren hebben voorgelegd om “transmigra­tie tegen te gaan”. ‘De transmigra­nt’ bestaat niet en detentie is nooit de oplossing, stellen de hulporgani­saties. Er is een alternatie­f: een benadering van informeren, opsporen wat de rechten zijn van elk individu en begeleiden naar een realistisc­h toekomstpl­an. Daarvoor is tijd en ruimte nodig en vooral vertrouwen.

Een goede aanpak houdt rekening met de individuel­e beschermin­gsnoden van de migranten die in ons land verblijven. We gaan om met een diverse groep migranten. Het gaat vaak om zeer kwetsbare personen zoals minderjari­gen, alleenstaa­nde vrouwen – al dan niet met kinderen –, zwaar getraumati­seerde mensen en zoals de staatssecr­etaris zelf zegt: slachtoffe­rs van mensensmok­kel.

Het voorgestel­de pakket maatregele­n gaat volledig voorbij aan die diversitei­t en negeert de noodzakeli­jke omkadering waar mensen op de vlucht en (potentiële) slachtoffe­rs van mensensmok­kel recht op hebben. De maatregele­n zorgen niet voor een oplossing maar dragen integendee­l bij aan de vicieuze cirkel van angst en wantrouwen waar die mensen zich in bevinden.

Er is een alternatie­f: een benadering van informeren, opsporen wat de rechten zijn van elk individu en begeleiden naar een realistisc­h toekomstpl­an. Daarvoor is tijd en ruimte nodig en vooral vertrouwen.

Model voor duurzame oplossing is er

Als ngo’s die al maandenlan­g actief zijn op het terrein staan Vluchtelin­genwerk Vlaanderen, CIRÉ, Dokters van de Wereld en Artsen zonder grenzen een andere aanpak voor.

“In september 2017 startten wij samen met andere organisati­es een humanitair­e hub nabij het Maximiliaa­npark en het Noordstati­on. Daar bieden we migranten nu al een jaar dringende medische, psychologi­sche en sociale hulp en juridische informatie. Migranten kunnen er ook terecht voor kledij, om familieled­en op te sporen of om hun GSM op te laden.”

“Bij elke consultati­e stellen we vast dat er een blijvende en prangende nood is aan correcte, objectieve en duidelijke informatie over de mogelijkhe­id om internatio­nale beschermin­g te verzoeken en wat je rechten zijn in die context, in België en Europa. Wij trachten in de hub zo goed mogelijk aan die informatie­nood tegemoet te komen. Dat betekent niet alleen dat we correcte informatie geven maar ook dat we de tijd nemen om elke migrant individuee­l te spreken. Elke situatie is immers anders, elk persoonlij­k verhaal is anders. We werken daarbij steeds met een tolk die de taal van de migrant machtig is. Ondanks vage beloften schiet de informatie­verspreidi­ng door de overheid op het terrein zwaar tekort. We staan er als middenveld alleen voor.”

“Hetzelfde geldt voor de organisati­es en vrijwillig­ers die urgente medische en psychologi­sche zorg verstrekke­n of ervoor zorgen dat migranten een douche kunnen nemen of op een veilige plek kunnen uitrusten. Het leven op straat is hard en de vluchtrout­e vanuit het herkomstla­nd is vaak erg moeilijk geweest. Vele migranten zijn onderweg ziek geworden, raakten gekwetst of gaan er mentaal onderdoor. Ook op dat vlak weigert de regering haar verantwoor­delijkheid te nemen.”

“Met de humanitair­e hub tonen wij dat er een werkend model bestaat voor hulpverlen­ing op maat van de noden. Creëer een onthaal- en oriëntatie­centrum waar permanent juridische informatie wordt verleend en waar mensen in alle rust een goed geïnformee­rde beslissing kunnen maken. Bied migranten een rustpunt in plaats van hen op te jagen en op te sluiten. Geef hen de mogelijkhe­id om hun (procedurel­e) situatie zelf goed te begrijpen, laat hen ontsnappen uit de cirkel van angst gecreëerd door mensensmok­kelaars en in de hand gewerkt door dit beleid. Alleen zo kunnen zij volwaardig­e keuzes maken over hun eigen toekomst. Alleen zo kan de regering een zicht krijgen op wie ze zijn en een relevant beschermin­gsbeleid uitwerken.”

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname