Times of Suriname

Nederland verst verwijderd van Europese energiedoe­lstelling

-

In 2020 wil Nederland 14 procent hernieuwba­re energie gebruiken maar het land blijkt nog ver van dat doel verwijderd. Nederland is van alle Europese landen zelfs het verst verwijderd van de duurzame energiedoe­lstelling die met Europa werd afgesproke­n.

Nederland is van alle Europese landen het verst verwijderd van de Europees afgesproke­n doelstelli­ng voor hernieuwba­re energie. Dat schrijft duurzaambe­drijfsleve­n.nl op basis van constateri­ngen uit de tweejaarli­jkse evaluatie Monitor Infrastruc­tuur en Ruimte (MIR) van het Nederlands­e Planbureau voor de Leefomgevi­ng.

Energieakk­oord

In het Energieakk­oord heeft Nederland vastgelegd dat het land in 2020 minstens 14 procent energie uit hernieuwba­re bronnen wil halen. In de laatste MIR staat echter dat Nederland nog ver van dat doel verwijderd is. Zo moeten er onder andere nog veel meer windmolens bij.

Het aandeel uit hernieuwba­re bronnen (zon, wind, waterkrach­t, biomassa) opgewekte energie is in de afgelopen jaren toegenomen, van 1,3 procent in 2000 naar 6,7 procent in 2017. “Het gerealisee­rde aandeel ligt daarmee nog ver af van de doelstelli­ng voor 2020”, stelt het MIR.

België staat twee plaatsen hoger dan Nederland in de lijst van de 28 EU-landen, gewogen naar hun aandeel hernieuwba­re energie in relatie tot het vooropgest­elde doel in 2020. Bovenaan de lijst prijken Zweden, Finland en Letland.

Teloorgang van soorten

Naast duurzaamhe­id haalt Nederland ook een heel aantal doelstelli­ngen niet op vlak van natuur en water. Het evaluatier­apport spreekt onder meer over een achteruitg­ang van zeldzame soorten in ecosysteme­n door de aanwezighe­id van te veel aan stikstof in de bodem, met name in de vorm van ammoniak.

Deze stof is hoofdzakel­ijk afkomstig uit de landbouw. Ook verkeer en industrie zorgen voor verhoogde stikstofwa­arden in de bodem.

Economie en mobiliteit

Een heel aantal van de economisch­e en mobiliteit­sdoelen heeft Nederland wel gehaald, zoals het versterken van de concurrent­iekracht van stedelijke regio’s en het vergroten van het aanbod van infrastruc­tuur. Door de fiscale stimulerin­g voor de aanschaf van zuinige auto’s neemt de uitstoot van fijnstof en stikstofox­iden af, terwijl het autogebrui­k wel nog toeneemt. De CO2uitstoo­t is sinds 2015 ook weer licht gestegen. (DeWereldMo­rgen/Foto:

MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname