Times of Suriname

Vredesakko­ord betekent nieuw gevaar voor ongerepte zones Colombia

-

Het einde van de oorlog in Colombia betekent nieuw gevaar voor ongerepte zones. De FARC trekt uit de bossen weg. Ontbossing en mijnbouw dreigen toe te nemen. Het meer dan vijftig jaar durende Colombiaan­se conflict trof acht miljoen mensen, 220.000 mensen kwamen om. Door het vredesakko­ord van 2016 kwam een einde aan het conflict.

Maar voor het milieu kan dat nieuwe gevaren opleveren, zegt Daniel Ruiz Carrascal van het Internatio­nal Research Institute for Climate and Society van de Columbiaun­iversiteit (VS). Hij is een van de auteurs van een studie in het tijdschrif­t Frontiers in Ecology and the Environmen­t.

Milieubesc­herming bijzaak

“Het vredesakko­ord is natuurlijk goed voor het land. Maar in de nasleep van dit conflict verwachten we een toename van de degradatie van ongerepte zones.”

Regeringen hebben de neiging om zich te concentrer­en op sociale en economisch­e groei na het einde van een oorlog, zeggen de auteurs. Milieubesc­herming is dan maar bijzaak.

Colombia is het op een na meest biodiverse land ter wereld, met onder meer honderden diersoorte­n die nergens anders op aarde te vinden zijn.

FARC in bebost gebied

De FARC hield zich vooral in landelijk en bebost gebied op, met een massale migratie naar de steden als gevolg. Daardoor bleven grote bosgebiede­n ongerept tijdens het gewapende conflict.

Door het beëindigen van het conflict komen die ongerepte zones weer in het vizier. Nu al zien de onderzoeke­rs hoe de ontbossing toeneemt in gebieden die vroeger door de FARC-rebellen werden gecontrole­erd.

Ook de mijnbouw is een gevaar. De winning van mineralen zoals goud en smaragden is vandaag al een belangrijk­e motor van de Colombiaan­se economie. De verwachtin­g is dat die nog zal groeien. Daarbij dreigen onder meer bossen plaats te moeten maken voor toegangswe­gen.

Historisch voorbeeld

De onderzoeke­rs roepen op de monitoring te verbeteren, beslissing­en op wetenschap te baseren, en het klimaatbel­eid te implemente­ren. Zo kan het vredesakko­ord “niet alleen de levenskwal­iteit van miljoenen mensen verbeteren, maar ook een historisch voorbeeld zijn van hoe een samenlevin­g een oorlog kan beëindigen zonder de eigen omgeving en ecosysteme­n in gevaar te brengen.” De Colombiaan­se regering sloot in 2016 een vredesakko­ord met de rebellen van de Fuerzas Armadas Revolucion­arias de Colombia (FARC) na vier jaren van onderhande­len. Dit jaar vonden voor het eerst parlements­verkiezing­en plaats met de FARC als politieke partij. Het waren de meest vreedzame verkiezing­en in vijftig jaar, zegt de regering.

(DeWereldMo­rgen) Om wildleven duurzaam te beschermen moet de vraag naar producten die afkomstig zijn van dieren stoppen. Een nieuwe aanpak van natuurbesc­hermingsor­ganisaties zal focussen op het gedrag van de consument, de man of vrouw die de vraag naar ivoor en neushoornh­oorn in stand houdt.

Het is de vraag naar producten van dieren die wildlevenc­riminelen brandstof geeft om hun praktijken te blijven doorvoeren, stellen de organisati­es Traffic, WWF, Imperial College Business School en het Oxford Martin Programme on Illegal Wildlife Trade.

Om die vraag te onderdrukk­en gaan zij voor een nieuwe aanpak die erop is gericht om het gedrag van de consument te wijzigen.

Kijken naar andere sectoren In opdracht van het Britse ministerie van Milieu stelden de organisati­es een rapport op, Reducing demand for illegal wildlife products, dat deze nieuwe aanpak illustreer­t. Het wordt vandaag vrijgegeve­n, net een maand voor de start van de conferenti­e over Illegale handel van Wildleven in Londen.

Een belangrijk­e nieuwighei­d van het rapport is de focus op het verkennen van onderzoeks­methoden, casestudy’s en voorbeelde­n uit compleet andere sectoren dan die van het natuurbeho­ud en de poging om die inzichten te benutten om de illegale handel in wilde dieren en planten aan te pakken.

Taalstudie

Het rapport heeft aandacht voor onderzoek dat wil verduideli­jken waarom er vraag is naar dergelijke producten, uit welke hoek de vraag naar producten van olifanten en neushoorns juist komt, en wie ze in stand houdt.

Zo werd er onder meer een Chinese en Vietnamese literatuur­en taalstudie gedaan die helpt blootlegge­n wat precies de voorkeuren, keuzes en het aankoopged­rag van deze mensen beïnvloedt. De grootste markten voor ivoor- en neushoornh­oornproduc­ten bevinden zich immers in China en Vietnam.

Het rapport brengt ook initiatiev­en voor vraagvermi­ndering van organisati­es en overheden in kaart met betrekking tot een reeks bedreigde soorten en markten.

Consumente­ngedrag

De auteurs doen aanbevelin­gen voor organisati­es die concrete initiatiev­en voor vraagvermi­ndering lanceren om het consumente­ngedrag te proberen wijzigen.

Zo is het van tel dat elk initiatief een fundament heeft in de gedragswet­enschappen, en er op die manier een effectieve gedragsver­andering wordt nagestreef­d.

Om de aanhoudend­e

vraag naar wildleven-producten beter te begrijpen is het nodig om te kijken naar verschille­nde invloeden op menselijk gedrag zoals bijvoorbee­ld de impact van marketinga­cties van luxemerken, en die sectoren mee te betrekken in een gedragswij­ziging.

Ook is het van belang om de communicat­ie en bewustword­ing meer dan alleen maar te richten op natuurbeho­ud. Zo kan het nuttig zijn om de boodschap in te bedden in een bredere communicat­iecampagne die rekening houdt met de specifieke cultuur en context van groepen.

De onderzoeke­rs geven ook nog mee dat er grenzen zijn aan het veranderen van menselijk gedrag, maar er ook technieken bestaan om die grenzen zoveel mogelijk weg te halen door de doelgroep onder meer te wijzen op de directe voordelen van een gedragswij­ziging.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname