Times of Suriname

Suriname geen voorstande­r van reservaat voor walvissen in Zuid-Amerika

-

PARAMARIBO - Suriname ziet het belang niet in voor het hebben van een beschermd gebied voor walvissen in de wateren van Zuid-Amerika. Suriname werkte niet mee aan het initiatief van Brazilië, maar koos de kant van Japan; een felle tegenstand­er van walvisbesc­herming. Het stemgedrag van Suriname op de Internatio­nale Walviscomm­issie (IWC) zorgde voor bevreemdin­g en teleurstel­ling bij het buurland omdat Suriname geen belang heeft in de walvisjach­t.

Toch kwam het stemgedrag van Suriname niet totaal als een verassing. Suriname krijgt, net als Nicaragua die ook tegen de oprichting van het reservaat stemde, verschille­nde schenkinge­n van Japan in ruil voor alliantie op het wereldpodi­um van de walvisindu­strie. Japan heeft verschille­nde donaties aan Suriname gedaan waaronder assistenti­e ter upgrading van de visserijse­ctor. Eerder dit jaar schonk Japan ook nog USD 1,8 miljoen aan hulpgoeder­en aan het Nationaal Coördinati­ecentrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR). Het uitgangspu­nt van Japan is dat er op een duurzame manier jacht kan worden gemaakt op walvissen. Het land heeft dit jaar zelfs wetgeving in orde gemaakt om de walvisjach­t wat effectieve­r te laten gaan.

Brazilië vermoedt dat het ‘vreemde’ stemgedrag van Suriname daarmee iets te maken heeft. Het land had 75 procent van het aantal stemmen nodig om het reservaat op te zetten, maar kwam niet verder dan 60 procent met 39 stemmen voor en 25 stemmen tegen. Edson Duarte, de Braziliaan­se minister van Milieu reageert nuchter op de tegenslag om in het ZuidAtlant­ische gebied een reservaat voor walvissen op te zetten. “We zullen dit jaar hard werken tijdens andere vergaderin­gen van de commissie om ervoor te zorgen dat het beschermde gebied komt”, was zijn eerste reactie na de stemming. Een kleine overwinnin­g voor Brazilië is wel dat een project ter beschermin­g van walvissen werd goedgekeur­d. De conferenti­e die eveneens in Brazilië plaatsvind­t, wordt vandaag afgesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname