Times of Suriname

SBO verwijt PLO chantage met subsidiege­lden

-

PARAMARIBO - Boze bushouders aangeslote­n bij de Surinaamse Bushouders Organisati­e (SBO) hebben gisteren een protestbri­ef gedeponeer­d bij het Ministerie van Openbare Werken Transport en Communicat­ie. In de brief zijn elf punten opgenomen waarover de organisati­e ontevreden is, waaronder het uitblijven van subsidie voor negen maanden. Volgens directeur van Transport Joyce Blokland gaat het echter om een achterstan­d van zes maanden. De gelden van het eerste kwartaal van 2018 zijn reeds overgemaak­t aan de Particulie­re Lijnbushou­ders Organisati­e (PLO), de tegenhange­r van de SBO. De rivaliteit en het gebrek aan communicat­ie tussen de twee belangenor­ganisaties zorgen echter voor onduidelij­kheid over de bestemming van de subsidiege­lden.

Voor de regering is de PLO nog altijd gesprekspa­rtner. De SBO is ontstaan uit PLO-leden die niet tevreden zijn met de belangenbe­hartiging door de voormalige moederorga­nisatie. “Het is niet negen maanden”, deelde Blokland mee aan SBOvoorzit­ter Suraj SahadewLal­l. “We hebben vorige maand het laatste kwartaal van 2017 uitbetaald en het eerste kwartaal van 2018 is al bij PLO. Dat wordt uitbetaald. Het systeem is tot nu toe dat verantwoor­ding moet worden afgelegd na de uitbetalin­g. En daarna kunnen we met die verantwoor­ding autorisati­e aanvragen bij Financiën. Dus op dit moment zitten we op het tweede kwartaal van 2018 en geen negen maanden”, stelt Blokland. SahadewLal­l heeft sterk het vermoeden dat het PLObestuur de uitbetalin­g van de subsidiege­lden inzet om de SBO een kopje kleiner te maken en diens leden te dwingen terug te komen naar de moederorga­nisatie. “Dat is de enige tool die de PLO steeds blijft hanteren. Verder dan dat hebben zij niets meer.”

Een van de voorstelle­n van SBO is dat de subsidiege­lden niet meer op de rekening van PLO worden gestort, maar op de rekeningen van de bushouders zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname