Times of Suriname

Trump noemt dodental orkanen Puerto Rico complot van Democraten

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft gisteren het officiële dodental van de orkanen Maria en Irma, die Puerto Rico vorig jaar troffen, in twijfel getrokken. Volgens Trump is het dodental een complot van de Democraten om hem te beschadige­n.

Trump schreef op Twitter: “Er zijn geen 3.000 mensen om het leven gekomen door de twee orkanen die Puerto Rico hebben geraakt. Toen ik het eiland verliet, na de storm, hadden ze iets van zes tot achttien doden. Dat getal ging niet veel omhoog naarmate de tijd verstreek. Pas geruime tijd later gingen ze melding maken van hele hoge getallen, zoals 3.000.”

In een tweede tweet lichtte de Amerikaans­e president toe dat de Democraten achter het gestegen dodental zaten om hem in een slecht daglicht te stellen. “Als er iemand doodging, om welke reden dan ook, zoals van ouderdom, zet ze maar op de lijst. Slechte politiek.” De tweets werden geschreven nadat de president onder druk kwam te staan vanwege uitspraken die hij deed in aanloop naar de orkaan Florence, die gisteren aan land ging in de Amerikaans­e staten North en South Carolina.

Trump prees de voorbereid­ingen van de hulpdienst­en en schepte op over hoe zijn regering in het verleden met natuurramp­en is omgegaan. Hij noemde het optreden in Puerto Rico na Maria en Irma een ongeloofli­jk onbezongen succes.

Het aantal doden veroorzaak­t door Maria en Irma lag in de officiële tellingen geruime tijd op 64. Na de afronding van een onderzoek door een onafhankel­ijk team van wetenschap­pers werd het dodental in augustus van dit jaar bijgesteld naar 2.975.

In de studie werden ook sterfgeval­len meegenomen die plaatsvond­en in de nasleep van de orkanen, toen het eiland slecht bevoorraad was en grote delen van Puerto Rico maandenlan­g zonder stroom zaten. De gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Rossello, zei toen het dodental werd bijgesteld wel dat het aantal dat in het onderzoek wordt genoemd een schatting betreft. De regering van Puerto Rico zal de komende tijd onderzoek blijven doen naar het aantal slachtoffe­rs van de stormen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname