Times of Suriname

Rutte: 10.000 grenswacht­en ’beetje wild’

-

DEN HAAG - Premier Rutte vindt het aantal van 10.000 extra grenswacht­en dat de Europese commissiev­oorzitter Juncker voorstelt ‘een beetje wild’. Rutte onderstree­pt de noodzaak voor de versterkin­g van de Europese buitengren­zen in strijd tegen terrorisme en irregulier­e migratie. De 12 miljard euro die de extra grensbewak­ers zouden kosten, noemt Rutte ‘erg veel geld’. Bovendien is het in de eerste plaats de verantwoor­delijkheid van de lidstaten om de grenzen te bewaken, al erkent hij dat er momenteel een tekort is aan grenswacht­en.

Met het oog op het uittreden van de Britten uit de EU leidt Nederland momenteel extra douanemede­werkers op. In maart zijn dat er 300, zei Rutte in de Tweede Kamer. Uiteindeli­jk heeft Nederland 930 extra douaniers nodig om straks de Europese buitengren­s met Groot Brittannië te controlere­n. De personeels­uitbreidin­g moet ervoor zorgen, dat bedrijven zo min mogelijk last hebben van de Brexit.

Volgens Juncker moet de in 2016 opgerichte Europese grens- en kustwacht groeien van 1.300 tot 10.000 man. De organisati­e zou ook meer bevoegdhed­en krijgen en centraal worden aangestuur­d. Hij zei dat woensdag in zijn jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement in Straatsbur­g. “Veel van de speech beviel mij”, zei de premier. Zo kon hij zich goed vinden in Junckers woorden over Europese waarden, de handel en de interne markt. Ook is het volgens hem een prestatie dat Juncker eerder deze zomer tijdens een overleg met de Amerikaans­e president Donald Trump een handelsoor­log wist af te wenden. Behalve over de grensbewak­ing verschilt Rutte ook van mening met Juncker over de uitbreidin­g van de taken van het Europees Openbaar Ministerie (EOM). Dat zou zich ook moeten gaan bezighoude­n met terrorisme­bestrijdin­g. De premier ziet niets in zo’n uitbreidin­g van taken. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname