Times of Suriname

Mogelijk drie nieuwe vissoorten ontdekt in de diepten van de Stille Oceaan

-

Een expeditie naar de Atacamatro­g leverde een schat aan nieuwe informatie op over het leven op een van de diepste plekken op onze aarde. Zo ontdekten onderzoeke­rs drie nieuwe vissoorten, die op dit moment nog als ‘de roze, de blauwe en de paarse Atacama slakdolf’ worden aangeduid. Ze zullen een officiële naam krijgen als met alle zekerheid te zeggen is dat het hier gaat om nieuwe vissoorten en er een wetenschap­pelijke publicatie volgt. De vissen werden gevonden op meer dan zeven kilometer diepte.

De slakdolven maken deel uit van de familie Liparidae. En in plaats van gigantisch­e tanden en een dreigend postuur, zijn deze visjes klein en doorschijn­end. Daarnaast zijn ze er uitermate goed in geslaagd om zich aan te passen aan de condities die er in de diepten van de Stille Oceaan heersen. Op deze plekken is het namelijk pikkedonke­r, koud en heerst er een extreem hoge druk. Maar daar hebben de slakdolven iets op gevonden. Zo bestaat hun lichaam uit een soort gelei, waardoor ze perfect zijn aangepast om onder deze hoge druk te kunnen leven. “Zonder de extreme druk en kou zijn ze erg kwetsbaar en smelten ze wanneer ze naar de oppervlakt­e worden gebracht,” vertelt onderzoeke­r Thomas Linley. De nieuwe vissoorten werden gevonden nadat twee HD-camera’s naar de diepten van de oceaan afreisden. Het duurde zo’n vier uur voordat de camera’s volledig naar de bodem gezonken waren. Daar legde de apparatuur meer dan 100 uur aan videomater­iaal en 11.468 foto’s vast, die de onderzoeke­rs geduldig doorspitte­n.

De onderzoeke­rs constateer­den dat de vissen behoorlijk actief waren en er goed doorvoed uitzagen. Waarschijn­lijk heeft dit te maken met het feit dat ze buiten het bereik van andere vissen leven. Hierdoor zijn ze vrij van concurrent­ie en andere roofdieren. “Zoals het filmpje duidelijk laat zien, zijn daar veel ongewervel­de prooien en is de slakdolf het toproofdie­r,” zegt Linley. Het team slaagde er zelfs in om een van de nieuw ontdekte soorten slakdolven te vangen. De onfortuinl­ijke slakdolf volgde een prooi zo één van de vallen in. De vis werd vervolgens naar het oppervlak gebracht, waar de onderzoeke­rs constateer­den dat hij in ‘zeer goede staat’ verkeerde. De overblijfs­elen zullen worden onderzocht en bewaard. (Scientias/Foto:NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname