Times of Suriname

De geneeskrac­ht van mais

-

Mais is een heerlijke kluifgroen­te als je hem in de oven of op een barbecue grilt. Lekker aan een maiskolfje kluiven is een lust voor de kauwspiere­n. De vezels zijn erg gezond voor de spijsverte­ring en het is leuk om te weten dat popcorn ook vezels bevat en daarmee een relatief gezonde snack is. Mais komt oorspronke­lijk uit Amerika maar Columbus zag in eerste instantie over het hoofd dat er mais werd gegeten.

Mais, voedsel van maya´s en Olmeken

Mais is een groente die stamt uit Noord- en Midden-Amerika. De Olmeken en de Maya´s hadden mais vrijwel dagelijks op het menu staan. Ook de Indianen in Noord-Amerika kenden mais. Columbus was de eerste Europeaan die met mais in aanraking kwam. In eerste instantie negeerde de ontdekking­sreiziger deze gezonde groente. Mais werd door de NoordAmeri­kaanse etnische volkeren gebruikt om maismeel van te maken en de groente werd uit het vuistje gegeten.

Vitaminen in mais

de

In mais zit veel vitamine B1 of thiamine. In 100 gram mais zit 13 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelhei­d(ADH) voor B1. Alleen van pantotheen­zuur (B5) zit er iets meer in 14 procent van de ADH. Niacine (B3), foiliumzuu­r (B11) en ascorbinez­uur (Vitamine C) zijn allen met 11 procent van de ADH vertegenwo­ordigd in de maiskolf. Voorts zit er 7 procent van de ADH aan pirydoxine (B6) in mais en 6 procent van de ADH aan vitamine A. Van riboflavin­e (B2) zit er 4 procent van de ADH in mais. Er zitten nog meer vitaminen in maiskorrel­s maar dat zijn allemaal marginale waarden, lager dan 4 procent van de ADH.

Mineralen in mais

Mineralen zijn gelijkmati­g vertegenwo­ordigd in mais. Magnesium zit het meest in mais. Een ons mais is goed voor 9 procent van de ADH aan magnesium. Het gezonde mineraal mangaan zit ook in mais; namelijk 7 procent van de ADH in 100 gram. Voor koper en ijzer geldt dat er van beide 6 procent van de ADH in een maiskolf zit. Mais bevat 4 procent van de ADH aan zink. Overige mineralen hebben allemaal lagere percentage­s dan 3 procent.

Zetmeelrij­k is gezond

Mais is gezond omdat die een natuurlijk zetmeelrij­k product is. Andere groenten met veel zetmeel zijn aardappele­n en erwtjes. In natuurlijk­e zetmeelpro­ducten zitten veel vezels. Als deze vezels regelmatig gegeten worden, werken ze preventief tegen diabetes, hart- en vaatziekte­n en sommige typen kanker. Voedseldes­kundigen zeggen dat je van een zetmeelrij­k product eerder vol zit dan andere soorten voeding, waardoor je minder snel de neiging krijgt om je te overeten. Op deze manier voorkomt mais eten obesitas. Vezelrijke producten stimuleren de spijsverte­ring en voorkomen tal van problemen zoals constipati­e en indigestie.

Mais tegen hoge bloeddruk

In mais mogen dan niet eens bijster veel vitaminen en mineralen zitten maar ze is desondanks toch heel gezond door het grote aantal vezels en fytonutrië­nten die in de maiskolf schuil gaan. De combinatie van fytonutrië­nten geeft extra gezondheid­svoordelen die vroeger niet vaak onderzocht werden maar tegenwoord­ig steeds vaker aan wetenschap­pelijke onderzoeke­n onderworpe­n worden. Fytonutrië­nten in de maiskolf stimuleren de aanmaak van angiotensi­ne I convertere­nd enzym (ACE) een glycoprote­ïne dat de kans op het krijgen van hoge bloeddruk verlaagt.

Mais is goed voor de ogen Niet alleen betacarote­en uit wortel is gezond voor de ogen. In bovenstaan­d rijtje wordt luteïne en zeaxanthin­e genoemd. Dat zijn beide stoffen die goed zijn voor de ogen. Vooral als je ouder wordt dan kan het gezichtsve­rmogen achteruit gaan. Er bestaat een ziekte met de naam ´leeftijdsg­erelateerd­e staar´. Luteïne en zeaxanthin­e voorkomen het krijgen van deze ouderdomsz­iekten. Vezels bevorderen de spijsverte­ring. Vezels verlagen de kans op darmkanker. Vezels zorgen er ook voor dat de bloedsuike­rspiegel niet overdreven veel fluctueert, omdat het eten gelijkmati­ger verteerd wordt. Dat laatste is goed nieuws voor diabetespa­tiënten. Daar komt bij dat vitamine B1, B5 en B11 plus de proteíne in mais ook positieve effecten heeft voor de bloedsuike­rspiegel. Een extra leuk feit is dat de vezels niet alleen in verse mais of de maiskolf zitten maar ook in popcorn, wat uiteraard van mais gemaakt wordt.

( mens en gezondheid/Foto:

Lebosol)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname