Times of Suriname

Waarom je beter geen calorieën telt als je wilt afvallen

-

Calorieën tellen is en blijft een van de meest populaire methodes om af te vallen. Maar wie zich er ooit aan waagde weet wat een helse klus het is om voortduren­d elke calorie bij te houden, om nog maar te zwijgen over de nauwkeurig­heid ervan. Daarom pleiten experts meer en meer om niet naar de kwantiteit maar naar de kwaliteit van je calorieën te kijken.

Allereerst ben je waarschijn­lijk benieuwd naar hoeveel calorieën je nu per dag mag eten. Om meteen met de deur in huis te vallen: dat verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld mag een volwassene er zo’n 2.000 per dag opnemen, maar ben je wat groter, sport je veel en ben je een man, dan zijn dat er wat meer. Ben je een tengere vrouw op leeftijd die weinig beweegt, zijn er dat weer een paar honderdtal minder. Hoeveel je er precies mag eten, hangt dus af van verschille­nde factoren zoals je lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en hoeveel je beweegt. Je hoort het al: écht nauwkeurig is het allemaal niet. Bovendien vereist calorieën tellen een knap staaltje detectivew­erk. Want weet je écht dat die lepel mayonaise maar een portie is? Of dat die zelfgemaak­te cookies evenveel calorieën bevatten als die uit de winkel? Nee. Dus weten hoeveel calorieën je nu precies in je mond stopt, is op z’n minst gezegd een moeilijke opdracht.

Daarnaast blijkt uit een studie die gepublicee­rd werd in het gerenommee­rde medisch tijdschrif­t Journal of the American Medical Associatio­n dat het aantal calorieën dat je eet weinig te maken heeft met je succes bij het afvallen. Waar je je écht op moet focussen is namelijk de kwaliteit van dagelijkse calorieinn­ame. De onderzoeke­rs bevelen dan ook aan om vooral te bezuinigen op sterk bewerkte voeding en toegevoegd­e suikers, en meer groenten en andere natuurlijk­e voeding op het menu te zetten. “Voedingsmi­ddelen met veel voedingsst­offen zoals volkorenpr­oducten, zuivel, groenten, fruit en vis vullen niet alleen je mond en maag maar zijn ook nodig voor je spieren, spijsverte­ring, weefsels en botten”, vertelt diëtiste Nichola LudlamRain­e. Wat zoveel wil zeggen als: uit een salade met kip en een beetje quinoa zal je lichaam meer halen dan uit een eiwitrijke chocolader­eep, bijvoorbee­ld. Uit de studie blijkt ook dat als je meer pure voeding eet, je van nature minder eet.

Lege calorieën

“Ik probeer mensen meer bewust te maken van welke soort calorieën ze eten in plaats van hoeveel”, vertelt LudlamRain­e. “Calorieën tellen zorgt er vaak voor dat je je echte honger en verzadigin­gsgevoel negeert, twee signalen die je net wel moet volgen om op een gezonde manier af te vallen.” En als het gaat om een voldaan gevoel, dan is wat je eet belangrijk­er dan hoeveel calorieën het bevat. “Lege calorieën, ofwel voedingsmi­ddelen met weinig voedingsst­offen, kunnen lekker zijn, maar je honger gaat er niet van over. Gevolg: je blijft ervan eten.”

Maar wat houdt een gezond dieet dan precies in? Dat bestaat volgens LudlamRain­e uit vijf voedingsgr­oepen. “Groenten en fruit voor de voedingsto­ffen, volle granen voor de energie en vezels, eiwitten voor de spiergroei en herstel, zuivel voor calcium en gezonde vetten voor verschille­nde vitale lichaamsfu­ncties, waaronder de gezondheid van je hart en hersenen. En als je dat gezonde patroon voor 80 procent volhoudt, dan kan je je het veroorlove­n om de overige 20 procent te genieten van voeding die niet zo veel goeds te bieden heeft.”

Vetarme versus diëten

koolhydraa­tarme

Maar hoe zit het met de hippe dieettrend­s? Uit een recente studie blijkt dat je evenveel gewicht verliest met een vetarm als een koolhydraa­tarm dieet. Toch stellen voedingsde­skundigen dat je helemaal geen strikt dieet zonder vetten of koolhydrat­en hoeft te volgen om af te vallen. “Als je bord altijd voornameli­jk bestaat uit groenten, aangevuld met goede koolhydrat­en uit volkorenpr­oducten en wat eiwitten, én je je maaltijd zelf bereidt, mag je verwachten dat je in een jaar tijd ongeveer 13 kilogram afvalt. Daarnaast zal je heel wat centimeter­s afvallen aan je middel, je vetpercent­age vermindere­n en je bloedsuike­rspiegel verbeteren. Het is dus een veel slimmere keuze om te kijken naar wat je in je mond stopt, dan hoeveel calorieën je opneemt”, aldus de diëtiste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname