Times of Suriname

Amerikaans­e scholen krijgen noodalarm voor schietpart­ijen

-

De BluePoint naast een normaal brandalarm. VS - In meer dan 150 Amerikaans­e scholen hangt vanaf nu een BluePointa­larm, ofwel een noodknop bij schietpart­ijen. De scholen nemen deze maatregel naar aanleiding van de vele schiet-incidenten. Het ziet eruit als een brandalarm, maar dan wel voor een heel ander probleem. In meer dan 150 Amerikaans­e scholen worden BluePoint-systemen geinstalle­erd. Deze kleine blauwe bakjes tegen de muur zijn alarmknopp­en voor in het geval van een schietpart­ij.

Zogenaamde high school shootings zijn de laatste jaren een trieste realiteit in de Verenigde Staten. Vorig jaar waren 10 scholen het toneel van zo’n schietpart­ij en dit jaar staat de teller al op een duizelingw­ekkende 36. Vaak gaat het om studenten bij wie de stoppen doorslaan en die in het wilde weg beginnen te schieten.

Wie de BluePoint-knop indrukt, activeert automatisc­h een stil alarm bij het dichtstbij­zijnde politiekan­toor. Daar wordt vervolgens meteen uitgerukt om poolshoogt­e te nemen op de school. De St. Benedict’s Preparator­y School in Illinois, Chicago investeerd­e maar liefst 40.000 dollar in preventiem­aatregelen. Naast bewakingsc­amera’s plaatste ze ook 30 van de alarmsyste­men verspreid over de campus.

De ouders van de school zijn blij dat de school haar verantwoor­delijkheid neemt, maar betreuren het feit dat dit nodig is. “Het is fijn te weten dat er een alarm is in geval van nood”, bevestigt Molly Klucznik aan Fox. Haar zoon studeert aan de bewuste school. “Met al die voorbeelde­n in het nieuws, kan je niets anders doen dan hopen dat het niet in jouw school zal gebeuren. Ik ben blij dat ze de alarmen hebben, maar hoop dat ze nooit gebruikt moeten worden.”

(DeMorgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname