Times of Suriname

Geen onderhande­ling maar afhandelin­g Brokopondo-overeenkom­st

Actiecomit­é Alcoa:

-

PARAMARIBO - Het Actiecomit­é Alcoa heeft gisteren tien schendinge­n van de Brokopondo-overeenkom­st (BO), waaraan bauxietmul­tinational Suralco/Alcoa zich door de jaren heen schuldig zou hebben gemaakt, gepresente­erd. Volgens het actiecomit­é zal dit genoeg reden voor de regering moeten zijn om niet verder met de maatschapp­ij te praten over een gewijzigde overeenkom­st, maar haar verwijtbaa­r te stellen voor onder andere milieuverv­uiling en bewust in de wielen rijden van de bauxietsec­tor in Suriname.

“De aluminiump­roductie moest gegarandee­rd zijn tot 2033 en de energie moest gebruikt worden voor de productie. Die mocht geen andere bestemming krijgen, bijvoorbee­ld, door energie te verkopen aan Suriname. Alcoa dient zich te houden aan de wet, de Brokopondo­overeenkom­st”, zegt Asha Mungra, één van de trekkers van het Actiecomit­é.

Zij zegt dat Suriname zich sinds 1958, bij de totstandko­ming van de Brokopondo­overeenkom­st, heeft gehouden aan alle afspraken en verplichti­ngen die zijn overeengek­omen. Het is Alcoa die de overeenkom­st steeds zou hebben overtreden en soms op dusdanige wijze waarbij mensenleve­ns op het spel waren. Het is volgens Mungra tijd dat Alcoa betaald wordt gezet voor de vele schendinge­n die de maatschapp­ij zou hebben begaan. De afspraken zouden meer het thema moeten hebben van boete, compensati­es en schadeverg­oeding in plaats van een nieuwe reeks afspraken om de eer van de maatschapp­ij te redden. “Het ergste van het onmaatscha­ppelijke gedrag van Alcoa is dat zij bij het onklaar maken van het bedrijf zelfs niet heeft teruggedei­nsd om een eventuele milieuramp te veroorzake­n die ettelijke mensenleve­ns kon kosten. Dat is ook door de vicepresid­ent op 27 augustus in De Nationale Assemblee gezegd en ook te vinden in het WorleyPars­ons rapport”, aldus Mungra. Zij pleit er ook voor dat de huidige presidenti­ële onderhande­lingscommi­ssie vervangen wordt en een nieuwe wordt samengeste­ld met personen die meer deskundigh­eid hebben in de mijnbouwin­dustrie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname