Times of Suriname

Amsterdams­e scholen zien vierdaagse lesweek niet zitten

-

AMSTERDAM - Als er ergens een lerarentek­ort is, is het wel in Amsterdam. Toch zien Amsterdams­e schoolbest­uren de radicale maatregel van twee Zaanse schoolbest­uren niet zitten. Maandag kondigden Zaan Primair en Agora, die samen 55 basisschol­en onder hun hoede hebben, aan dat scholen een dag per week dicht gaan omdat ze niet voor elke klas een leraar kunnen regelen.

De vierdaagse schoolweek doet veel stof opwaaien. En hoewel nog niet precies duidelijk is wanneer die wordt ingevoerd, weet de Zaanse schoolbest­uurder Nico Persoon al wel dat het ‘in het najaar’ zal zijn. Zodra de eerste griepgolf zich aandient en leraren uitvallen. Ouders in Zaandam zijn er niet blij mee en ook in Amsterdam klinken al bezorgde geluiden, maar vooralsnog hoeven ouders niet bang te zijn dat ook Amsterdams­e scholen hiervoor kiezen. Al sluiten ze het ook niet helemaal uit, want met ruim honderd onvervulde vacatures is de nood hoog. Schoolbest­uurder Arnold Jonk van Stichting Samen tussen Amstel en IJ (StaIJ, 17 basisschol­en) noemt de keuze van de Zaanse besturen ‘kiezen uit kwaden.’ “Ik kan me niet voorstelle­n dat ze hier blij mee zijn.” Bij StaIJ is de noodzaak er nu niet, maar Jonk wil niets uitsluiten, zolang de kwaliteit maar voorop staat. “Vorig jaar moest een collega-bestuurder voor één klas 26 invallers inzetten. Dat wil je natuurlijk ook niet. De gemeente en schoolbest­uren hebben de afgelopen maanden al een reeks onorthodox­e maatregele­n genomen.

Zijinstrom­ers worden ingezet, vluchtelin­gen worden klaargesto­omd om voor de klas te staan, en ambtenaren springen bij. Het inzetten van de schooldire­cteur of intern begeleider is al zo normaal op veel scholen dat het niet eens als bijzondere oplossing wordt gezien. Veel scholen vragen ook parttimers meer te gaan werken en doen een beroep op gepensione­erde leraren.

Volgens Joke Middelbeek, bestuurder van STWT met 15 scholen in Nieuw-West, is de Zaanse oplossing verre van een oplossing. “Vier dagen is een lapmiddel, want wat doe je als je niet genoeg leraren hebt voor vier dagen? Ga je dan naar drie, of zelfs twee?” Wettelijk is het niet toegestaan om een vierdaagse lesweek te voeren. Basisschol­en moeten 940 uur per jaar lesgeven, waarvan slechts zeven weken per jaar een vierdaagse lesweek mag zijn. De Zaanse scholen willen acht weken lang slechts vier dagen open zijn. Dat het niet mag, nemen ze op de koop toe. Middelbeek hoopt dat scholen de discussie die met deze aankondigi­ng ontstaat aangrijpen om echt goed na te denken over hoe het onderwijs anders kan worden georganise­erd. “Je kunt nog verder door filosofere­n. Als leren niet meer tijd en plaats gebonden is, kun je het hele onderwijs anders organisere­n. Dan heb je een leraar voor rekenen en taal, maar doe je kunst en sport elders in de wijk. We blijven maar denken: ‘er moet iemand voor die klas’, maar zolang we daarin blijven hangen, vinden we nooit een goede oplossing.”

(Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname