Times of Suriname

Theresa May slaat piketpalen voor het brexit-overleg

-

VS - Theresa May heeft de Europese Unie en het verzet in haar Conservati­eve Partij de wacht aangezegd. “Het wordt mijn deal of geen deal’’, aldus de premier in de aanloop naar Europees topberaad. Volgens peilingen oordeelt bijna 80 procent van de Britten negatief over het optreden van de Britse regering in de onderhande­lingen met de EU.

Enkele dagen voor Europees brexit-overleg in Salzburg zet premier Theresa May zowel de Europese Unie als de tegenstand­ers in haar eigen partij voor het blok. Als die haar voorstelle­n over de brexit - het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie - torpederen, komt er helemaal geen akkoord.

May eist Europese concessies in het overleg over het grensverke­er tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat Brits grondgebie­d is. Ook is zij het aanhoudend­e verzet van de ruim veertig eigen Conservati­eve parlements­leden meer dan zat. Deze blijven vasthouden aan een ‘harde brexit’ en een voor Groot-Brittannië veel beter akkoord dan waarop de premier zou aansturen.

Vooral Mays opstelling in de ‘Ierse grenskwest­ie’ is de Conservati­eve voormannen Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg een doorn in het oog. Zij eisen dat er een ‘harde grens’ komt tussen de EUlidstaat en Noord-Ierland, met controlepo­sten voor alle verkeer van mensen en goederen.

May stelt zich flexibeler op. Van het voorstel van de EU om Noord-Ierland in de Europese douane-unie te houden, wil de premier niets weten. Dat is in strijd met de constituti­onele integritei­t van het Verenigd Koninkrijk, aldus May. Maar zij wil wel in bepaalde gevallen vrij verkeer van goederen toelaten om grenscontr­oles te vermijden. Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg noemen dat ‘een grondwette­lijk wangedroch­t’. Het geruzie in de Conservati­eve Partij en getalm en onenigheid binnen Mays kabinet ondermijne­n al vanaf de eerste dag het overleg met de EU. Mocht er geen akkoord komen, dan zal dat leiden tot grote chaos en economisch­e schade, in het bijzonder in GrootBritt­annië. IMF-directeur Christine Lagarde waarschuwd­e Londen gisteren nog voor ernstige gevolgen voor de economisch­e groei, het overheidsb­udget en de waarde van het pond sterling.

Peilingen in Groot-Brittannië wijzen uit dat de bevolking verdeeld blijft over de vraag of de brexit goed of slecht is voor het land. De helft van de Britten vreest voor een terugslag, 41 procent denkt dat een vertrek uit de EU veel goeds brengt. Over het optreden van de regering bestaat minder onenigheid. Bijna 80 procent oordeelt negatief over het regeringso­ptreden in de onderhande­lingen met de EU. Als nu opnieuw een referendum zou plaatsvind­en, zou een duidelijke meerderhei­d tegen een brexit stemmen. Vooral een grote meerderhei­d van de jonge kiezers wil in de EU blijven.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname