Times of Suriname

VN wil vervolging leger Myanmar voor wreedheden tegen Rohingya’s

-

MYANMAR - Militairen in Myanmar hebben zich schuldig gemaakt aan gruwelijke misdaden tegen leden van de islamitisc­he Rohingyami­nderheid. De legerleide­r van het land en anderen die voor de wreedheden verantwoor­delijk zijn, moeten internatio­naal worden vervolgd. Tot die conclusie komt een onderzoeks­team van de Verenigde Naties (VN) dat gekeken heeft naar het geweld tegen de Rohingya’s. Het rapport van ruim vierhonder­d bladzijden wordt dinsdag in het Zwitserse Genève gepresente­erd, meldt The New York Times.

In het rapport gaat het VNteam onder meer in op de moorden op Rohingya’s in Min Gyi in de westelijke deelstaat Rakhine een jaar geleden. Militairen vermoordde­n daar alle mannen. Ook pakten ze kinderen van hun moeder af. Sommige kinderen werden doodgescho­ten, anderen in het vuur of in de rivier gegooid, aldus de VN. Vrouwen en hun dochters werden verkracht.

De onderzoeke­rs willen dat de VN-Veiligheid­sraad de Myanmareze­n die verantwoor­delijk zijn voor de wreedheden, doorverwij­st naar het Internatio­naal Strafhof (ICC) in Den Haag. Ook zou voor deze kwestie een nieuw internatio­naal tribunaal in het leven geroepen kunnen worden. Verder pleit het team voor een wapenembar­go tegen Myanmar en adviseert het strafmaatr­egelen te nemen tegen personen die direct verantwoor­delijk zijn voor het geweld tegen de Rohingya’s, zoals het bevriezen van tegoeden in het buitenland. Ook vinden de VN-onderzoeke­rs dat het leger in Myanmar ondergesch­ikt moet worden gemaakt aan het burgerlijk gezag.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname