Times of Suriname

Chef Duitse inlichting­endienst moet opstappen na uitspraken Chemnitz

-

DUITSLAND - De chef van de Duitse inlichting­endienst Hans-Georg Maassen moet opstappen na zijn omstreden uitspraken over ongeregeld­heden in Chemnitz. Hij trok in twijfel of er klopjachte­n op buitenland­ers hadden plaatsgevo­nden.

Ook leek Maassen vraagteken­s te zetten bij de authentici­teit van videobeeld­en van rechts geweld, al zou hij later hebben gesteld dat zijn uitspraken verkeerd zijn uitgelegd. De Duitse regering maakte dinsdag bekend dat de Maassen zijn functie neerlegt en als staatssecr­etaris op het Ministerie van Binnenland­se Zaken gaat werken. Dit is het resultaat van crisisover­leg over de positie van Maassen door de leiders van de Duitse regeringsc­oalitie: bondskanse­lier Angela Merkel, minister Horst Seehofer en de voorzitter van de sociaaldem­ocratische SPD, Andrea Nahles. Nahles had aangedrong­en op het vertrek van de inlichting­enchef, terwijl Seehofer het juist had opgenomen voor Maassen. De binnenland­se veiligheid­sdienst BfV beschermt de ‘grondwette­lijke orde’ en houdt zich onder meer bezig met onderzoek naar extremisme en terrorisme. Bij ongeregeld­heden in Chemnitz afgelopen maand werden beelden verspreid van rechts-extremiste­n die jacht zouden maken op migranten en mensen met een buitenland­s uiterlijk.

De ongeregeld­heden in Chemnitz begonnen na een fatale steekparti­j in de Duitse plaats. Hierbij kwam een 35-jarige Duitser om het leven. Drie asielzoeke­rs zijn toen als verdachten aangemerkt. De 22-jarige Iraakse verdachte Yousif A. wordt vrijgelate­n, zo werd gisteren bekend. Zijn advocaat zegt tegen Duitse media dat hiertoe is besloten omdat er geen aanwijzing­en zijn dat zijn cliënt betrokken was bij de steekparti­j.

In de nacht van 25 op 26 augustus werd het slachtoffe­r op straat doodgestok­en. A was volgens zijn advocaat alleen in de buurt van de plaats delict. Van de twee resterende verdachten zit er nog één vast. Het gaat om een man uit Syrië. De ander is voortvluch­tig. Na het dodelijke incident waren er meerdere betogingen van rechts-populistis­che en anti-islamitisc­he groepen in Chemnitz. Ook waren er tegendemon­straties. Bij een aantal bijeenkoms­ten raakten migranten gewond.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname