Times of Suriname

Audi onthult eerste volledig elektrisch­e auto

-

Audi heeft in navolging van Mercedes-Benz zijn eerste volledig elektrisch­e productiea­uto gepresente­erd. De e-tron komt volgens de fabrikant meer dan 400 kilometer ver op een acculading.

Het accupakket van de e-tron heeft een capaciteit van 95 kWh en is tussen de assen in de bodem van het voertuig geplaatst. De 4,90 meter lange SUV beschikt over twee elektromot­oren, samen goed voor maximaal 408 pk. De motor op de vooras levert 170 pk, terwijl het exemplaar op de achteras 190 pk opwekt. Bij relatief lage belasting doet vooral het op de achteras geplaatste exemplaar zijn werk. Alleen in overboost-modus leveren ze gezamenlij­k het maximale vermogen.

De e-tron accelereer­t in minder dan zes seconden naar een snelheid van 100 kilometer per uur. De topsnelhei­d ligt op 200 kilometer per uur.

Geschikt voor nieuw type snellader

De e-tron is geschikt om gebruik te maken van 150 kWladers. Aan het eind van dit jaar moeten in Europa zo’n tweehonder­d van dergelijke laadpalen te vinden kunnen zijn. Rond 2020 moet dat aantal zelfs op vierhonder­d stuks liggen. Het netwerk voor extra snel bijladen wordt aangelegd door een samenwerki­ng van bedrijven als Audi, Porsche, de BMW Group, Daimler en Ford. Uiteraard kan de auto ook aan een 11 kW-lader worden gelegd. Een exemplaar met een laadvermog­en van 22 kWh is optioneel en bovendien pas tegen eind 2019 beschikbaa­r. Tijdens het rijden is de auto uiteraard iets bij te laden door middel van het regenerati­eve remsysteem.

(NU/Foto: Wired)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname