Times of Suriname

Suriname in aantocht

-

PARAMARIBO - Jaarlijks toont Suriname in oktober trots de kleuren van de regenboog, het wereldwijd­e symbool van de LGBT-gemeenscha­p. LGBT staat voor is dit jaar het thema van de De hele maand oktober zijn er activiteit­en die de maatschapp­elijke betrokkenh­eid van de LGBTgemeen­schap moeten vergroten.

PRIDE Month.

Het thema benadrukt dat iedereen, inclusief de LGBTgemeen­schap, trots mag zijn op zichzelf. Die trots maakt je tot een completer mens en tot een Surinaamse burger die een positieve bijdrage levert aan de samenlevin­g. “Respect voor eenieder, dus respect voor ieders unieke kanten, is het fundamente­le uitgangspu­nt”, benadrukt Faisel Tjon A Loi, voorzitter van het LGBT-platform dat de PRIDE Month organiseer­t.

De PRIDE Month Suriname komt voort uit de Coming Out Week Suriname, die in 2011 begon. Lichamelij­ke diversitei­t, geloof, economisch­e status, politieke voorkeur, seksuele oriëntatie, genderexpr­essie

Lesbian, Gay, Bisexual

of genderiden­titeit, de Grondwet is duidelijk: “Niemand mag worden gediscrimi­neerd, om geen enkele status”. Daar moet eenieder, in het bijzonder de LGBTgemeen­schap zich voor blijven inspannen.

De PRIDE Month 2018 heeft als belangrijk­ste uitgangspu­nt verdere bewustword­ing te creeren en informatie te verschaffe­n over het feit dat seksuele oriëntatie helemaal losstaat van het maatschapp­elijke leven van het individu. De activiteit­en in deze maand zijn niet bedoeld “om mensen uit de kast te trekken of “gay te maken”, iets wat sowieso onmogelijk is. Coming out, aan anderen vertellen dat je gay,

en

Transgende­r. “Be your Pride”

lesbisch of biseksueel bent, is een proces dat begint met zelfaccept­atie en overwinnin­g van je eigen angsten en vrees. Bij de een gaat dit snel, bij de ander gaat het om een langer en soms pijnlijk proces.

Elke LGBT-persoon bepaalt zelf wanneer hij of zij ready is om aan dit proces te beginnen en uit de kast te komen. Wanneer de samenlevin­g respect toont en de waarde van elk individu accepteert, geeft zij hierbij de individuel­e LBGT’er een belangrijk duwtje in de rug. “Respect is de basis voor hoe we met elkaar moeten omgaan. Ook zorgt onderling respect ervoor dat er ruimte is voor elkeen om zich te kunnen ontplooien en zijn of haar volle potentie te realiseren”, zegt Tjon A Loi. De PRIDE Month wordt steeds profession­eler en dat geldt ook voor de organisati­e. Na drie jaar is het tijd voor wisseling van de wacht. Het LGBT-platform, een samenwerki­ngsverband van diverse organisati­es, doet aan succesplan­ning - dat houdt in dat the next generation wordt klaargesto­omd om over te nemen. Net als andere ngo’s ervaart de organisati­e van de PRIDE Month de gevolgen van de economisch­e situatie in het land; het is een uitdaging om sponsoren bereid te vinden deze activiteit zowel financieel als in natura te ondersteun­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname