Times of Suriname

Vijf miljoen kinderen in Jemen met hongerdood bedreigd

-

JEMEN - Meer dan vijf miljoen kinderen in Jemen worden met de hongerdood bedreigd, waarschuwt hulporgani­satie Save the Children. Recente luchtaanva­llen hebben een belangrijk­e aanvoerrou­te van het land lamgelegd, waardoor voedsel- en brandstoft­ekorten nog meer oplopen.

Het Jemenitisc­he leger voert de luchtaanva­llen uit buiten de havenstad Al Hudaydah. De stad is de belangrijk­ste bron voor voedsel, brandstof en humanitair­e hulp. Zo’n 80 procent van de goederen komt vanuit Al Hudaydah, schrijft de hulporgani­satie. De havenstad is momenteel in handen van de Houthirebe­llen. De Jemenitisc­he regering, gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië, probeert Al Hudaydah al maanden te heroveren op de door Iran gesteunde rebellen. Zo’n 470.000 mensen sloegen sinds juni op de vlucht, maar er wonen nog steeds 100.000 mensen in Al Hudaydah. De helft van deze groep bestaat uit kinderen.

De burgeroorl­og in het land is al drie jaar gaande en heeft inmiddels aan tienduizen­den mensen het leven gekost. Nieuwe vredesonde­rhandeling­en in Genève strandden in augustus. Het lukte volgens de Verenigde Naties niet om de Houthi-rebellen aan tafel te krijgen.

Deze zomer trok het Internatio­nale Comité van het Rode Kruis 71 medewerker­s terug na bedreiging­en. Hun veiligheid kon volgens de organisati­e niet meer worden gewaarborg­d. In totaal zijn er in Jemen 452 mensen actief voor het Rode Kruis.

(NU)

 ??  ?? Foto: Een moeder zit met haar baby.
Foto: Een moeder zit met haar baby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname