Times of Suriname

Meer betonprobl­emen geconstate­erd bij Belgische kernreacto­ren

-

BELGIE - Bij inspecties in de twee Belgische kerncentra­les Doel en Tihange zijn meer betonprobl­emen vastgestel­d. Er is gebleken dat het beton in de bunkerplaf­onds van nog twee reactoren niet aan de eisen voldoet.

De gebreken kwamen aan het licht bij inspecties van exploitant ENGIE Electrabel, meldt de nucleaire waakhond FANC. Die stelt dat er geen risico’s zijn voor de bevolking, de werknemers en het milieu. Voor zowel reactor Tihange 2 als Doel 4 wordt nu bekeken hoe het herstel moet worden uitgevoerd. Ze kunnen pas weer worden opgestart als de betreffend­e gebouwen aan de eisen voldoen.

Eerder werd al duidelijk dat het beton in bunkers met noodsystem­en in twee andere reactoren van de centrales in Doel en Tihange niet in orde is. De reparaties in Tihange 3 zijn nog bezig, de reparaties van Doel 3 zijn voltooid. De centrales tellen in totaal zeven reactoren. De twee kerncentra­les gaan per 2025 dicht, behalve als blijkt dat er komende jaren een tekort aan elektricit­eit dreigt. In dat geval kan worden besloten de levensduur toch te verlengen. De Belgische regeringsp­artijen bereikten hierover een in maart een akkoord.

Veel partijen hebben zorgen over de veiligheid en staat van de centrales bij Luik en Antwerpen. Ook buurlanden zijn bezorgd. Nederland, Duitsland en Luxemburg hebben gezegd de kerncentra­les niet te vertrouwen. De Nederlands­e Onderzoeks­raad Voor Veiligheid concludeer­de op 31 januari dat Nederland en buurlanden een beter crisisplan moeten hebben voor als er zich een ongeluk voordoet in een van de centrales.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname