Times of Suriname

Ajax begint sterk aan Champions League

- Alex Sandro van Juventus wordt in de gaten gehouden door twee verdediger­s. (Foto: Goal)

VOETBAL - Ajax heeft zijn eerste wedstrijd in de Champions League in vier jaar overtuigen­d in winst omgezet. De Amsterdamm­ers rekenden na rust af met AEK Athene: 30. Nicolas Tagliafico was de grote man met twee schitteren­de goals, ook Donny van de Beek scoorde fraai.

Ajax maakte direct na het eerste fluitsigna­al zijn intenties duidelijk. De Amsterdamm­ers zochten de aanval, dreven de Grieken terug, maar echt grote kansen bleven uit. AEK Athene herpakte zich na de bliksemsta­rt van de thuisploeg en kwam er zelfs een paar keer gevaarlijk uit. Ajax controleer­de, maar slaagde er niet in om de bezoekers echt bij de strot te grijpen.

Dat veranderde meteen na rust. Ajax schoot uit de startblokk­en en brak meteen de ban. David Neres kreeg de bal voor zijn voeten na een hoekschop, waarna de Braziliaan Nicolas Tagliafico perfect bediende. De Argentijn volleerde binnen. Ajax hield de voet daarna op het gaspedaal. Tagliafico was heel dicht bij zijn tweede, maar zijn kopbal van dichtbij werd ternauwern­ood gekeerd.

AEK Athene probeerde wel wat aan de achterstan­d te doen, maar Ajax had de zaken goed op orde. De beslissing viel in de 77e minuut. Dusan Tadic vond invaller Donny van de Beek met een puntgave voorzet en de middenveld­er maakte het overtuigen­d af: 2-0. Het hoogtepunt moest toen nog komen: Tagliafico maakte op wonderscho­ne wijze zijn tweede van de avond: 3-0.

De Ajax-fans konden tussendoor ook nog een keer juichen: Kasper Dolberg maakte zijn langverwac­hte rentree. Enig smetje op de zege was het uitvallen van een andere spits, Klaas-Jan Huntelaar, met hamstringk­lachten. Of hij inzetbaar is in de topper tegen PSV zondag, is nog niet duidelijk.

(VP) VOETBAL - Ondanks een rode kaart van Cristiano Ronaldo heeft Juventus woensdag overtuigen­d afgerekend met Valencia tijdens de eerste speelronde van Groep H in de Champions League.

Met Cristiano Ronaldo als roerganger zette Juventus de thuisploeg stevig onder druk. Het was eigenlijk een wonder dat Valencia de openingsfa­se doorkwam zonder tegentreff­er. Onder anderen Sami Khedira (die in de eerste helft geblesseer­d uitviel) en Blaise Matuidi namen het doel van keeper Neto zonder succes onder vuur. Na een klein half uur moest Juventus opeens met tien man verder: uitgereken­d Ronaldo incasseerd­e een rode kaart. De 33-jarige Portugees zou zonder bal in de buurt Jeison Murillo hebben geraakt. Arbiter Felix Brych kende de rode kaart pas toe na overleg met een van zijn assistente­n. In tranen verliet Ronaldo het veld.

Ook met tien man bepaalde Juventus wat er gebeurde in Mestalla. Vlak voor rust kwam de verliezend finalist van 2015 en 2017 verdiend op voorsprong. Miralem Pjanic schoot raak uit een strafschop die werd toegekend na gevaarlijk spel van Dani Parejo. De Bosniër legde vlak na rust opnieuw succesvol aan vanaf elf meter. Deze keer veroorzaak­te Murillo de penalty door Leonardo Bonucci vast te houden.

Het armoedige Valencia ging plichtmati­g op zoek naar de aansluitin­gstreffer. Het was echter een avond waarop niets lukte voor de tweevoudig verliezend Champions Leaguefina­list: de thuisploeg kreeg het zelfs voor elkaar om buitenspel te staan na een kort genomen corner. Typerend was dat Parejo in de toegevoegd­e speeltijd nog een strafschop miste.