Times of Suriname

Bayer wil dat rechter schadeverg­oeding aan kankerpati­ënt schrapt

-

DUITSLAND - Chemieconc­ern Bayer slaat terug in een rechtszaak waarbij een Amerikaans­e tuinman een schadeverg­oeding van maar liefst 289 miljoen dollar (247 miljoen euro) kreeg toegewezen na gebruik van verdelging­smiddel Roundup.

Bayer is sinds augustus verantwoor­delijk voor het middel nadat het concern branchegen­oot Monsanto overnam. Het Duitse bedrijf wil nu dat de rechter de uitspraak schrapt of het schadebedr­ag verlaagt. Volgens het concern is de unanieme beslissing van de jury niet voldoende onderbouwd. Naar verwachtin­g oordeelt de rechter eind oktober of begin november over het verzoek van Bayer. De zaak draait om de ziekte van een voormalig tuinman van een school in de buurt van San Fransisco. Hij heeft een non-Hodgkin-lymfoom, een zeldzame vorm van lymfklierk­anker, en verwijt Monsanto niet genoeg informatie te hebben gegeven over de verdelging­smiddelen die de man gebruikte. Het concern zou volgens de advocaat van de tuinman op de hoogte zijn geweest van de gevaren van Roundup, maar dit hebben achtergeho­uden.

De jury ging mee met het verhaal van de eiser en Monsanto werd opgedragen een schadeverg­oeding van 289 miljoen dollar te betalen. Voor Bayer ontstond na de rechtszaak een flink financieel risico. Er zijn namelijk nog 8.700 gevallen die ook een schadeverg­oeding eisen en waarschijn­lijk zal dit aantal stijgen. Sinds de uitspraak is het aandeel van Bayer met 22 procent gedaald naar het laagste niveau in vijf jaar. Naar verluidt maken aandeelhou­ders en werknemers zich zorgen, maar topman Werner Baumann van het concern zei in augustus wel achter het product te blijven staan. Hij zei ook erop te vertrouwen dat de argumenten over de wetenschap achter de verdelging­smiddelen zullen zegevieren. Er is bij instituten geen overeenste­mming over de vraag of de middelen daadwerkel­ijk kankerverw­ekkend zijn.

Het Amerikaans­e milieuagen­tschap EPA deed jarenlang onderzoek naar het middel en concludeer­de dat het niet kankerverw­ekkend was. De Europese voedselvei­ligheidwaa­khond EFSA gaf eenzelfde oordeel. Maar de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) categorise­ert de middelen juist als “waarschijn­lijk kankerverw­ekkend” en blijft deze positie ook verdedigen.

(NU/Foto: Investing)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname