Times of Suriname

Roet van luchtvervu­iling bereikt zelfs de foetus

-

Zwangere vrouwen mijden best vervuilde lucht, dat is bekend. Maar het gevaar gaat nog dieper dan gedacht: roetdeeltj­es blijken nu zelfs de foetus te bereiken. Uit eerder onderzoek bleek al dat er een verband is tussen de blootstell­ing van zwangere moeders aan luchtvervu­iling en vroeggeboo­rte, laag geboortege­wicht, kinderster­fte en ademhaling­sproblemen bij kinderen. Nieuw onderzoek laat zien dat roetdeeltj­es, meestal ontstaan door de verbrandin­g van fossiele brandstoff­en, via de bloedbaan van de moeder tot bij de foetus geraken.

Onderzoeke­rs van de Londense Queen Maryuniver­siteit in Londen kregen van vijf zwangere vrouwen die een keizersned­e hadden gepland, de toestemmin­g om na de bevalling de placenta te onderzoeke­n. Het waren allemaal niet-rokers, ze hadden een ongecompli­ceerde zwangersch­ap en kregen een gezonde baby. In elke placenta ontdekten de onderzoeke­rs gemiddeld vijf vierkante micrometer van deze roetdeeltj­es. “Onze resultaten leveren het eerste bewijs dat geïnhaleer­de vervuiling­sdeeltjes van de longen in de bloedsomlo­op en vervolgens naar de placenta kunnen stromen”, zegt kinderarts Norrice Liu, een van de onderzoeke­rs.

Het onderzoek werd zondag gepresente­erd op het European Respirator­y Society Internatio­nal Congress in Parijs. Zelfs met luchtvervu­iling die onder de aanbevolen limiet van de Europese Unie zit, is er volgens deze studie een groter risico op een laag geboortege­wicht, benadrukt de Griekse hoogleraar Mina Gaga, voorzitter van European Respirator­y Society. Ze zegt dat een strenger beleid voor schonere lucht nodig is. “We zien nu al een nieuwe populatie van jonge volwassene­n met gezondheid­sproblemen.”

(dewereldmo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname