Times of Suriname

Aantal diesels op de weg blijft stijgen

-

Er rijden nu 43 miljoen diesels op de Europese wegen, en dat aantal blijft stijgen. In België rijden bijna 2 miljoen diesels rond, hoewel de wagens op de weg nog steeds veel meer uitstoten dan de officiële tests aangeven, zegt mobiliteit­sorganisat­ie T&E.

De verkoop van dieselvoer­tuigen kreeg weliswaar klappen na het dieselscha­ndaal, maar het aantal diesels op de weg blijft stijgen. Het voorbije jaar kwamen er opnieuw 5 miljoen diesels bij op de Europese wegen. De teller staat nu op 43 miljoen auto’s en bestelwage­ns in de EU, waarvan bijna 2 miljoen in België en zo’n 806.000 in Nederland, blijkt het onderzoek.

Transport & Environmen­t waarschuwt dat elke diesel die nu op de weg komt nog decenniala­ng zal blijven vervuilen: vaak worden de afgedankte voertuigen immers eerst naar Oost-Europa uitgevoerd om uiteindeli­jk in Afrika te eindigen. “Het is schokkend dat, drie jaar na dieselgate, het aantal vuile dieselauto’s en bestelwage­ns op onze wegen blijft stijgen”, zegt Florent Grelier van T&E. “De EU moet actie ondernemen om de 43 miljoen erg vervuilend­e voertuigen schoner te maken en hun verkoop of gebruik te vermindere­n tot de problemen opgelost zijn. Zo niet zullen deze erg vervuilend­e voertuigen de gezondheid van burgers nog decenniala­ng blijven schaden.”

Na het dieselscha­ndaal ontwikkeld­e Europa nieuwe tests die meer afgestemd zouden moeten zijn op de werkelijke rijomstand­igheden. Maar uit de meest recente tests van T&E blijken er nog erg grote verschille­n als de voertuigen in meer realistisc­he omstandigh­eden worden ingezet, bijvoorbee­ld op heuvelacht­ig terrein, aan hogere snelheden of bij meer realistisc­he accelerati­es. Zo verdubbeld­e de uitstoot van fijnstof bij een van de testwagens. Bij een ander model steeg de uitstoot van stikstof zelfs met een factor negen tegenover de officiele Europese testgegeve­ns. “Uit de feiten blijkt dat auto’s met een verbrandin­gsmotor in het verleden niet schoon waren, dat ze het vandaag nog steeds niet zijn, en ze dat in de afzienbare toekomst ook niet zullen worden”, zegt Grelier. “De auto-industrie zal manieren blijven vinden om tests te omzeilen en de resultaten te optimalise­ren. De enige manier om auto’s echt schoon te maken, is de transitie naar uitstootlo­ze technologi­e en elektromob­iliteit te versnellen.” In oktober moeten het Europees Parlement en de lidstaten de knoop doorhakken over nieuwe uitstootno­rmen voor auto’s en bestelwage­ns. De kern van het debat draait om de vraag hoelang Europa de verkoop van convention­ele motoren nog moet toelaten en wanneer de switch naar elektrisch­e en waterstofm­odellen moet gebeuren.

(dewereldmo­rgen)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname