Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Vrede

-

De Internatio­nale Dag van de Vrede is een door de Verenigde Naties uitgeroepe­n jaarlijkse dag op 21 september voor aandacht voor de vrede. Het doel is een wereldwijd­e dag van wapenstils­tand en geweldloos­heid.

Een wapenstils­tand, bestand of staakt-het-vuren is een officieel tussen oorlogvoer­ende partijen afgesproke­n onderbreki­ng van oorlogshan­delingen. Een wapenstils­tand gaat vaak vooraf aan de officiële vredesluit­ing; in sommige gevallen duurt een wapenstils­tand onbepaalde tijd voort. Een voorbeeld hiervan is de ArabischIs­raëlische Oorlog van 1948 die resulteerd­e in een langdurige wapenstils­tand tussen enerzijds Israël en anderzijds Egypte, Jordanië, Syrië en Libanon. Met Egypte en Jordanië sloot Israël in de jaren zeventig respectiev­elijk negentig een vredesverd­rag, met Syrië en Libanon is tot op heden nog steeds geen vredesverd­rag gesloten.

Ook in de Koreaanse Oorlog (wapenstils­tand sinds 1953) is nooit een vredesverd­rag getekend. Een wapenstils­tand die een onderbreki­ng van een oorlog vormde, was het Twaalfjari­g Bestand (16091621) tijdens de Tachtigjar­ige Oorlog. Een beroemde wapenstils­tand die het feitelijke einde van een oorlog inluidde, was de wapenstils­tand van 11 november 1918 waardoor de gevechten van de Eerste Wereldoorl­og ophielden. In diverse landen is dit een officiële feestdag, zoals in België en Frankrijk. De vrede werd pas in 1919 gesloten en daardoor worden 1918 en 1919 beide genoemd als het einde van de Eerste Wereldoorl­og. In België herdenkt men jaarlijks op 11 november de soldaten die in de Eerste en Tweede Wereldoorl­og sneuvelden. De traditie wordt tot vandaag in ere gehouden. Geweldloos­heid is een ideologie over moraal, macht en conflicten die het gebruik van geweld verwerpt bij acties om sociale of politieke doelen te bereiken. Hoewel de term geweldloos­heid dikwijls gebruikt wordt als synoniem van pacifisme, heeft hij toch zijn eigen betekenis gekregen sinds de tweede helft van de 20ste eeuw. Als techniek voor de sociale strijd is geweldloos­heid het meest geassociee­rd met de campagne voor Indiase onafhankel­ijkheid geleid door Mahatma Gandhi, en de strijd voor burgerrech­ten voor AfroAmerik­anen geleid door Martin Luther King. Mahatma Gandhi was een grote inspiratie voor de veertiende dalai lama Tenzin Gyatso die de strijd voor autonomie in Tibet eveneens geweldloos voert. Ook de geweldloze Zingende revolutie (1988-1991), waardoor de Baltische staten hun onafhankel­ijkheid herkregen, was door Gandhi geïnspiree­rd. De Internatio­nale Dag van de Vrede werd voor het eerst vastgestel­d in 1981 (resolutie 36/67), samenvalle­nd met de openingsse­ssie van de Algemene Vergaderin­g, ieder jaar in september. Sinds 2001 vindt de dag jaarlijks plaats op 21 september (resolutie 55/282). In de katholieke kerken wordt sinds 1967 op 1 januari Wereldvred­e Dag gevierd. In Duitsland is het jaarlijks op 1 september Antikriegs­tag (Weltfriede­nstag) (sinds 1966).

(Bron: Wikipedia, Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname