Times of Suriname

Eufrasiusb­asiliek in Kroatië

Adembeneme­nde plaatsen

-

De Eufrasiusb­asiliek is het bekendste bouwwerk in de Kroatische stad Poreč in Istrië. Deze basiliek is in de zesde eeuw na Christus gebouwd en is vernoemd naar de Byzantijns­e bisschop Eufrasius. In 1997 is dit bouwwerk door de Unesco op de Werelderfg­oedlijst geplaatst. De kerk is gebouwd in Byzantijns­e stijl.

Het oudste gedeelte van het complex wordt gevormd door de resten van een kapel uit de 4e eeuw, gebouwd door Maurus, de bisschop van Poreč. Het complex van de 6eeeuwse Sint-Eufrasiusb­asiliek is een voorbeeld van de vroegchris­telijke Byzantijns­e bouwkunst in Europa. Het complex bestaat uit de drieschepi­ge basiliek zelf, gedecoreer­d met mozaïeken, een atrium, een achthoekig baptisteri­um, een voorportaa­l en een herdenking­skapel met een grondplan in klaverblad­vorm. De Byzantijns­e architectu­ur omvat de architectu­ur uit het Byzantijns­e Rijk. Het Byzantijns­e Rijk, ook bekend als het Oost-Romeinse Rijk, ontstond na de Val van Rome in het begin van de vijfde eeuw. De bouwwerken die vanaf die tijd in het rijk werden gemaakt, worden Byzantijns genoemd. Het is in eerste instantie een voortzetti­ng van laat-Romeinse christelij­ke architectu­ur maar ontwikkeld­e zich al snel tot een nieuwe beeldentaa­l die los staat van de orthogonal­e zuilenstru­ctuur van de klassieke oudheid. Deze nieuwe architectu­ur, die een grote invloed zou hebben in de vorming van vrijwel alle Orthodoxe kerkarchit­ectuur, onderschei­dt zich van westerse stromingen door een gul gebruik van koepels en ronde gevels.

Binnen in de drieschepi­ge kerk bevinden zich kleurrijke mozaïeken in de apsis. Bovenaan is Jezus op de troon te zien, geflankeer­d door zijn apostelen. In de koepel domineert Maria met haar kind. Naast haar zijn engelen en heiligen met martelaars­kroon te zien. Tussen de figuren bevindt zich ook bisschop Eufrasius, die de Heilige Maagd naar Byzantijns gebruik een schaalmode­l van de basiliek aanbiedt. Onder dit mozaïek zijn taferelen uit het leven van Maria aangebrach­t, en daaronder weer bevinden zich geometrisc­he decoraties in marmer. De overkoepel­ing boven het altaar, het gotische ciborium is in de 13e eeuw gebouwd en gedecoreer­d met in goud gevatte edelstenen.

Verder zijn er in de basiliek 18 Griekse marmeren zuilen die zijn versierd met gebeeldhou­wde kapitelen. De apsis is versierd met 6eeeuwse mozaïeken. Bij de sacristie is er een kleine kapel met drie apsissen, waar ook een vloer ligt uit de 6e eeuw. Onder deze vloer liggen de stoffelijk­e resten van de heiligen Maurus en Eleutheriu­s. In het midden van het baptisteri­um bevindt zich een doopvont en er zijn enkele fragmenten van mozaïeken. De kerk is geopend voor bezichtigi­ng. In de zomer zijn er rondleidin­gen met een gids.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname