Times of Suriname

Amerikaans­e gevangene komt na twintig jaar vrij door tekentalen­t

-

VS - De Amerikaans­e gevangene Valentino Dixon (48) is vrijgelate­n na meer dan twintig jaar onschuldig te hebben vastgezete­n. Zijn talent voor tekenen viel een bewaker op, wat leidde tot een heropening van zijn zaak.

Dixon werd in 1991 gearrestee­rd voor de moord op een zeventienj­arig meisje. Hij ontkende altijd schuldig te zijn, al zei hij wel in de buurt te zijn geweest toen het meisje werd neergescho­ten. Hij werd veroordeel­d tot levenslang. Om de tijd door te komen, maakte hij kleurige tekeningen met kleurpotlo­den. Zijn stijl viel een bewaker op. De bewaker vroeg de gevangene vervolgens of hij een foto van een beroemde golfbaan kon natekenen.

“Na negentien jaar in de gevangenis trok het zien van een golfbaan me wel aan”, zei Dixon tegen de BBC. Hij wist niets van golf, maar kon zich er wel een voorstelli­ng van maken. “Het zag er vredig uit. Ik stelde me voor dat golfen net zoiets is als vissen.” Zijn tekeningen vielen ook in de smaak bij het tijdschrif­t Golf Digest. Het tijdschrif­t besloot de kunstwerke­n en een profiel van de tekenaar te publiceren. Dit trok de aandacht van advocaten, die de zaak opnieuw onderzocht­en. Uit dit onderzoek bleek dat er tijdens het strafonder­zoek veel fouten zijn gemaakt. Getuigen die konden vaststelle­n dat Dixon het wapen niet had afgevuurd, werden niet gehoord. Daarnaast was er geen achtergebl­even kruit van het wapen op zijn kleding gevonden.

Bovendien had een andere man, Lamarr S, enkele dagen na de moord al bekend het meisje te hebben doodgescho­ten. Toch werd hij nooit gearrestee­rd. Onder meer omdat de broer van het slachtoffe­r beweerde gezien te hebben dat Dixon het wapen had afgevuurd. Afgelopen woensdag bekende S alsnog. Enkele uren later kwam Dixon vrij. Zijn 27-jarige dochter, die nog een baby was tijdens zijn veroordeli­ng, stond hem op te wachten. Ze had haar tweeling van veertien maanden meegenomen. Dixon zegt dat hij hoopt te blijven tekenen en dat hij misschien zelfs ooit een golfbaan zal bezoeken. “Andere mannen zouden misschien gebroken zijn”, schrijft Golf Digest op de eigen website. “Maar Dixons lichaam en geest zijn nog intact. Hopelijk heeft hij nog een aantal mooie jaren voor de boeg. Misschien gaat hij zelfs wel golfen.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname