Times of Suriname

Venetië werkt aan zit- en ligverbod voor toeristen

-

ITALY - In de strijd tegen het ‘lompe’ toerisme werkt Venetië aan een drastische maatregel: een zit- en ligverbod op straat. Het idee komt uit de koker van burgemeest­er Luigi Brugnaro. Bij invoering zouden overtreder­s een boete van 50 tot 500 euro kunnen krijgen.

Het ingrijpend­e voorstel zal volgende maand aan de orde komen in de gemeentera­ad van de Italiaanse stad. Het zal geen hamerstuk zijn omdat er onder meer verzet is van de Vijf Sterren Beweging. Deze partij speelt een hoofdrol in de nationale regering maar zit in Venetië in de oppositie. Ook activistis­che groepen in de stad willen niets weten van een ziten ligverbod.

“Er is al zo’n lange lijst van dingen die hier verboden zijn. Er is bijna niets meer dat je nog mag doen’’, zegt Marco Gasparetti­ni, leider van de Gruppo Aprile 25. “Als je erop wilt toezien dat iedereen zich houdt aan alle verboden, zal je nog eens 5000 extra controleur­s moeten aanstellen.’’ Momenteel geldt al een zitverbod voor specifieke plekken in Venetië, op trappen bij monumenten en bijvoorbee­ld de zuilengale­rij rond het San Marcoplein. Er wordt ook gedacht aan een verbod op muziek in boten. Mensen kunnen al worden beboet voor dronkensch­ap, zwemmen en pootjebade­n in de beroemd kanalen. Het eten van een snack op straat wordt eveneens aangepakt. Elke zomer patrouille­ren er al zogeheten ‘engelen van etiquette’ door de straten van Venetië. Zij moeten erop toezien dat toeristen zich aan alle regels houden. Zij verwijzen bezoekers ook naar speciaal ingerichte picknickpl­ekken, op enige afstand van alle topattract­ies. Weinig mensen zijn op de hoogte van het bestaan daarvan. Paola Mar, verantwoor­delijk voor het toerisme, hamert erop dat de stad ‘niemand wil criminalis­eren’. “De engelen willen alleen dat iedereen de stad en haar regels respecteer­t.’’ Venetië worstelt al vele jaren met het massatoeri­sme. Elke dag krijgt de stad 60.000 dagjesmens­en op bezoek. De meesten komen aan met cruisesche­pen. (NU)

 ??  ??
 ??  ?? Op het San Marcoplein in Venetië is het altijd zo druk dat je over de hoofden kunt lopen.
Op het San Marcoplein in Venetië is het altijd zo druk dat je over de hoofden kunt lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname