Times of Suriname

Organisati­es kinderopva­ng zien af van gebruik stints na ongeluk Oss

-

OSS - Vier kinderen tussen de vier en acht jaar kwamen gisterocht­end om het leven bij een aanrijding tussen een elektrisch­e bolderkar en een trein in Oss. Het voertuig noemt men ook wel een stint. Kinderopva­ng Humanitas, met 327 locaties de grootste opvangorga­nisatie van Nederland, laat de stints voorlopig ook binnen staan. De organisati­e beschikt over zestig stints, verspreid over het land.

De organisati­e AVEM, met veertig locaties in Oss en omgeving, stopt met onmiddelli­jke ingang met de inzet van de elektrisch­e voertuigen ‘‘totdat er nadere informatie beschikbaa­r is”, aldus een woordvoerd­er. De kinderen worden voorlopig met ander vervoer opgehaald.

Ook KindeRdam, met zo’n zeventig vestiginge­n in Rotterdam en omgeving, houdt de stints voorlopig binnen. ‘‘We hebben de leverancie­r gebeld, die start een onderzoek. Tot die tijd worden ze buiten gebruik gehouden”, aldus bestuurder Els Maasdam. Partou, een grote speler met vestiginge­n in het hele land, blijft gewoon gebruikmak­en van de elektrisch­e bolderkarr­en. Dat geldt ook voor DAK kindercent­ra, met zestig vestiginge­n in Den Haag en omstreken. ‘‘We volgen het onderzoek op de voet, maar tot op heden zijn nooit ongelukken gemeld’’, aldus een woordvoers­ter van DAK. Staatssecr­etaris Stientje van Veldhoven (Infrastruc­tuur) zegt dat het lastig is om nu met oordelen over stints te komen. ‘‘Alles moet onderzocht worden. Het is ook aan de kinderdagv­erblijven om daarin een afweging te maken. Ik snap wel dat ze erover nadenken.’’ Het onderzoek naar de aanrijding is in volle gang. Een 32-jarige vrouw en een ander kind van elf jaar raakten zwaargewon­d. De begeleider vervoerde vijf kinderen naar basisschoo­l de Korenaer in Oss. Alle kinderen kwamen uit Oss. Het gewonde kind en twee van de omgekomen kinderen komen volgens de politie uit één gezin.

Over de toestand van de twee gewonden is weinig bekend. Eerder op de dag werd duidelijk dat ze in kritieke toestand in het ziekenhuis lagen.

De echtgenoot van de begeleider heeft tegen diverse media gezegd dat zijn vrouw buiten levensgeva­ar is, maar dat kon de politie gistermidd­ag tijdens een persconfer­entie nog niet bevestigen. De betrokken stoptrein was aan de voorkant voorzien van camera’s. De beelden worden veiliggest­eld door de politie en vervolgens onderzocht. Ook de opnames van de camera’s op station Oss West, vlak bij de Braakstraa­t, worden bekeken.

Het onderzoek naar het ongeval in volle gang. Volgens spoorbehee­rder Prorail lijkt het er niet op dat de overweg tijdens het moment van het ongeval in storing was. Prorail-topman Pier Eringa verklaarde tijdens de persconfer­entie dat een ongeval zoals dat van gisteren zelden voorkomt. “In z’n algemeenhe­id blijven overwegen gewoon levensgeva­arlijk.” Hij zei daarnaast dat deze dag vooral in het teken staat van rouw en verdriet. Het is vooralsnog onduidelij­k wat voor rol de stint had bij het ongeval. De politie zegt niet vooruit te willen lopen op de uitkomsten van het onderzoek naar de toedracht van de fatale aanrijding. Dat onderzoek zal ‘‘nog geruime tijd in beslag nemen’’, zo is de verwachtin­g. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname