Times of Suriname

ExoMars onthult met hoeveel straling Marsreizig­ers te maken krijgen

-

De eerste bemande missie naar Mars komt steeds dichterbij. Zo lijkt de kans groot dat de eerste Marskoloni­st ergens in de jaren dertig van deze eeuw voet aan de grond zet op de rode planeet. Echter gaat dit niet zonder de enige risico’s. Zo laat ESA weten dat een astronaut tijdens de heen- en terugreis blootgeste­ld wordt aan ten minste 60% van de totale stralingsd­osis die gedurende zijn hele carrière wordt aanbevolen.

Straling

Onze aarde wordt continue gebombarde­erd door straling. Maar gelukkig beschermt een magnetisch veld en een dikke atmosfeer ons tegen het overgrote deel van deze straling. Heel anders is dat in de ruimte. Daar heeft straling vrij spel en vormt een serieuze bedreiging voor de gezondheid. Zo verhoogt die de kans op kanker wat een nadelig effect op het centrale zenuwstels­el heeft.

Stralingsr­isico

“Een van de zaken waar we rekening mee houden bij het plannen en ontwerpen van langdurige bemande missies naar Mars, is het stralingsr­isico,” zegt onderzoeke­r Jordanka Semkova. Zo is de straling waaraan Marsreizig­ers worden blootgeste­ld honderden malen groter dan waar mensen in dezelfde tijd op aarde mee worden geconfront­eerd. Daarnaast is de dosis meerdere malen groter dan voor astronaute­n die op ISS werken. “Onze resultaten laten zien dat de astronaute­n alleen al door de reis zelf aan een aanzienlij­ke hoeveelhei­d straling worden blootgeste­ld.” De straling speelt ook op Mars een grote rol, omdat de planeet een dunne atmosfeer en zwak magnetisch veld heeft. Langdurig op het oppervlak vertoeven, is dan ook nu nog geen optie.

De gegevens over de hoeveelhei­d straling werden verzameld door de ExoMars Trace Gas Orbiter. Dit ruimtevaar­tuig werd in 2016 gelanceerd. Hoewel zijn primaire doel is om de martiale atmosferis­che gassen te meten en uit de doeken te doen welke gerelateer­d kunnen zijn aan actieve geologisch­e of biologisch­e processen, deinst hij er ook niet voor terug om meer informatie over de straling te verzamelen. Zo leverde de Liulin-Mo dosimeter van de Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (FREND) gegevens over de stralingsd­osis tijdens de zesmaandel­ijkse reis van de orbiter naar Mars. Een soortgelij­ke sensor zal er op de ExoMars 2020 worden bevestigd. Deze zal de straling vanaf het oppervlak van Mars meten. Daarnaast worden de bevindinge­n uit deze studie gebruikt om stralingsm­odellen te maken. Hierdoor kan het stralingsr­isico beter worden ingeschat voor bemannings­leden op toekomstig­e verkenning­smissies.

(Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname